I slutet av januari skickade en skogsägare i Heby kommun in en avverkningsanmälan på 7,50 hektar av sin skog. Men på grund av knäroten förbjöd Skogsstyrelsen all form av avverkning och maskinkörning i en så kallad hänsynsyta där knäroten växer på 0,23 hektar, det var Sala allehanda först att rapportera om.
— Knäroten växer framförallt i äldre mossig granskog och oftast på väldränerad sandig mark. Knärotens rötter, eller jordstammar, lever också ihop med en mikroskopisk svamp som den är beroende av för att kunna växa. Så den är lite kräsen eftersom den kräver de här stabila förhållandena för att kunna överleva, säger Johan Nitare, ekolog på Skogsstyrelsen till UNT.
I beslutet skriver Skogsstyrelsen att hänsynsytan måste lämnas helt orörd vilket förbjuder alla typer av avverkning och maskinkörning inom området. Om skogsägaren bryter mot förbudet riskerar hen ett vite på 50 000 kronor.
— Alla svenska orkidéer har blivit fridlysta av Naturvårdsverket och har då hamnat i den förteckning som tillhör artskyddsförordningen i miljöbalken. På grund av det här får bland annat knäroten ett väldigt starkt skydd i lagen då det är kopplat till EU-lagstiftning.
Hur ovanlig är den?
— Den har minskat otroligt mycket de senaste 30–40 åren. Den tål inte det moderna skogsbruket med kalavverkning och markberedning helt enkelt. Men så fort man har äldre skog med lite sandigt underlag finns den ganska ofta, men den typen av miljöer minskar ju i Sverige.