Sällsynt dvärgfladdermus funnen i Heby
En av de artrikaste lokalerna för fladdermöss i Västmanlands län är belägen i Harbonäs. Där finns sju av de elva arter som vi hittat i länet, säger biologen Per Hedenbo på länsstyrelsen i Västerås.
— Bara ett enda exemplar år 2003. Den har sin främsta utbredning i sydostligaste Sverige. Men i Kallerö i Uppland hittades en hel koloni av den arten år 2004, den enda kända på våra breddgrader, säger Per Hedenbo.
Länsstyrelsen har gjort två stora inventeringar efter fladdermöss, år 1998 respektive 2003 och två uppföljningar, år 2004 och 2005. Fladdermössens läten har spelats in med ultraljudsteknik för att kunna skilja dem åt.
— Fladermöss är indikatorer på hur varierat landskapet är. De äter insekter och denna föda fordrar miljövariation. Motsatsen är ett utdikat och ensartat landskap. Tillgång till lokaler för fortplantning och övervintring är naturligtvis också viktiga.
Stora uthus
Per Hedenbo säger att exemplet Harbonäs både erbjuder ett varierat landskap med tillgång till vatten, halvöppna marker, hagmarker och mycket lövträd samt stora uthus på säteriet där fladdermössen kan föda upp ungarna på sommaren och övervintra.
Rapporten av inventeringen som nu är klar visar att ingen av arterna i Västmanlands län minskat påtagligt, men att dvärgfladdermusen blivit fler i undersökningen år 2003 än 1998.
18 arter
I Sverige finns i dag sammanlagt 18 olika arter fladdermöss varav de nordligaste är nordfladdermusen och vattenfladdermusen som även återfinns i norra Norrland. De ovanligaste är mustaschfladdermusen och Bechsteins fladdermus som bara finns i sydligaste Sverige.
Inventeringen har skett med ekonomiska stöd från Naturvårdsverket för regional miljöövervakning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!