Sågen blev köttfarm och rökeri

I april förra året flyttade veterinärparet Karin Olofsson och Axel Sannö till gården med eget sågverk i Hermansveden utanför Östervåla. Här bedriver de köttdjursverksamhet och startar just nu upp ett rökeri i nyinrättade lokaler.

Foto: Johan Eriksson

Heby2009-02-12 08:00
De båda veterinärstudenterna Karin Olofsson och Axel Sannö hade under en tid burit på drömmen om en egen gård då de upptäckte att Ömans Klingsåg i Östervåla var till salu. Till sågen hörde också åkermark och skog på sammanlagt 58 hektar.
- Vi åkte på visningen och efter en lång och trevlig fika tillsammans med ägarna till gården hade vi nog redan bestämt oss. Närheten till Uppsala där vi pluggade och att det redan fanns befintliga byggnader som vi kunde använda till djurhållning var bidragande orsaker, säger 25-åriga Karin Olofsson.
- Och den fina möjligheten till bra jakt i markerna här omkring, fyller Axel Sannö i.

Göteborgskan Karin Olofsson började på veterinärutbildningen 2004 och har nu ett år kvar. Innan jobbade hon bland annat med mjölkkor på Island och med hästar i Schweiz.
- Från Schweiz tog jag med mig det här minnet, säger Karin Sannö och klappar en av de tre hundarna som slagit sig ner i köket i Hermansveden.
Hennes 29-årige sambo kommer ursprungligen från Skövde och har en bakgrund inom ekologiskt lantbruk och djurskötsel. Axel Sannö avslutade veterinärutbildningen på sammanlagt 5,5 år för bara några veckor sedan.
- Närmaste månaderna ska jag kvacka, alltså ta olika korta veterinärvikariat, samtidigt som jag ska arbeta upp gården. Senare vill jag jobba med jakt- och viltforskning, säger han.
Paret har många planer för gården. En av dessa tog form i Axel Sannös huvud redan på visningsdagen. Ett fält med energiskog ligger i anslutning till den närbelägna sjön Tämnaren och han såg direkt möjligheten att leda vatten från en tillrinnande å via dräneringsrör ut på fälten. Vatten som sedan kan släppas ut mellan vassen och själva sjön.

- Därigenom skapas ett stillastående vatten som skulle gynna häckningen för sjöfåglarna. Andra positiva verkningar är att halten av kväve och fosfor skulle reduceras genom silningen av vattnet och att energiskogen skulle växa bättre. Det är ett miljonprojekt men jag hoppas länsstyrelsen ska nappa på idén och ge bidrag, säger Axel Sannö.
Utrymmen för sammanlagt 30 köttdjur finns nu på gården vilket har betytt investeringar på runt 300 000 kronor. Just nu finns tio stutar, alltså kastrerade tjurar på plats liksom sex djur av rasen highland cattle. I framtiden ska alltid 20 stutar finnas på gården. Försäljningen av nötköttet, sammanlagt 3 ton per år, ska ske både direkt till konsumenter via gårdsförsäljning och till återförsäljare.
- Någon form av gårdsbutik med begränsade öppettider blir det nog så småningom men först ska vi smyga i gång för att se hur stor efterfrågan är. Vi tror mycket på det här upplägget med närproducerade och kravframställda produkter. Det ligger rätt i tiden och här kan kunderna själva se hur bra våra djur har det, menar Karin Olofsson.

En del av köttet kommer att rökas i det nybyggda rökeriet. Anläggningen är på 50 kvadratmeter och omfattar också förpackning av produkterna. Här kan kött av olika slag rökas i den ugn som bland annat matas med alspån. En verksamhet som Karin Olofsson och Axel Sannö hoppas mycket på framöver.
- Det finns väldigt få såna här anläggningar. Nu hoppas vi kunna hitta leverantörer av köttråvaror, råvaror som vi kan förädla och sälja här på gården, till lokala återförsäljare och till saluhallar. Vi är precis i uppstarten av det här arbetet, säger Axel Sannö.

Hur de ska hinna förverkliga alla spännande planer vet de inte ens själva.
- Vi är samtidigt realister och ska låta verkligheten bestämma vad vi ska satsa på men det är också roligt att ha drömmar och planer, säger Karin Olofsson.
I de planerna ingår också en liten veterinärpraktik så småningom.
- Inom ett par år räknar vi med att öppna en sådan i Harbo där vi faktiskt redan har en lokal klar, säger Axel Sannö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!