Sadelmakarskola kan bli högskola

Lilla Tärnsjö kan få en högskola. Sadelmakarskolan filar just nu på en ansökan till nya statliga myndigheten Yrkeshögskoleverket. Men det förutsätter att skolan får ett statligt bidrag i nivå med det nuvarande, annars hotas hela utbildningen.

Yeska Karlsson har tillverkat tre stycken western trens.

Yeska Karlsson har tillverkat tre stycken western trens.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Heby2009-10-07 07:58
Det handlar om närmare tre miljoner kronor i bidrag.
- Om vi inte får det så kan vi nog inte bedriva utbildningen vidare, säger Torbjörn Lundin, vd på Tärnsjö garveri AB.

Men det hoppas han och utbildningens rektor Maud Wåhlén. Besked väntas frampå vårkanten. Sadelmakareutbildningen hyr 500 kvadratmeter av Tärnsjö Garveri och den treåriga utbildningen som bedrivs där är en enda i Norden och har fem elever även från Norge, Danmark och Finland.

Så varför skulle yrkeshögskoleverket säga nej?
- Vi söker 50 000 kronor per elev och år i tilläggsanslag och det är om de pengarna uteblir som utbildningen hotas. Men jämfört med vad vi får i dag är det totalt sett ingen skillnad, berättar Maud Wåhlén och Torbjörn Lundin.
För att få gå på denna utbildning krävs treårigt gymnasium. I dag svävar utbildningen fritt någonstans mellan gymnasium och högskola.

Om man får status som yrkeshögskola blir utbildningen gratis vilket den inte är i dag. Då får eleverna också samma möjligheter till studiebidrag som på andra högskolor.
I dag går 27 elever sadelmakareutbildningen. Det gamla systemet gäller ända till 2013. Men eftersom utbildningen är treårig krävs ett besked redan under nästa år.

Sadelmakareyrket har förstås sitt ursprung inom hästskötseln. Men i dag inrymmer begreppet sadelmakare mycket mer. En sadelmakare gör förutom utrustning till hästar även väskor, bilklädslar, inredningsdetaljer med mera.
- Bilklädslar till gamla amerikanska bilar har blivit et stor grej, berättar Torbjörn Lundin.
I höst får landets hantverkargesäller sina gesällbrev vid en ceremoni i Blå Hallen. Av de sju gesällerna från Tärnsjö är två stycken bilsadelmakare.

Lilla Tärnsjö är inte precis vad man förknippar med högskoleort. De elever som valt denna ort säger dock att de trivs. Eleverna har ofta djur, rider, spelar volleyboll.
- Eller kommer hem till mig och ser på film, säger Lydia Gudmundsson från Småland dit hon skall tillbaka efter utbildningen.
- De flesta av oss hyr lägenheter, det finns i gamla ålderdomshemmet, säger Sandra Eng från Bollnäs. Jag är typisk djurmänniska och det är flera andra också, många har häst eller tävlar med hundar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om