Så vill politikerna stoppa utanförskapet i Heby

Allt fler i familjer i Heby går på försörjningsstöd för att klara sig. Så vill de styrande i kommunen lösa utanförskapet.

Emilie Jansson (S) och Margaretha Gadde-Jennische (M).

Emilie Jansson (S) och Margaretha Gadde-Jennische (M).

Foto: Jörgen Hagelqvist

Heby2020-09-21 19:30

Andelen familjer som tvingas gå på socialbidrag i Heby är den högsta på över tio år. Enligt enheten för individ- och familjeomsorg i Heby kommun beror den oroväckande trenden på flera olika saker, som UNT tidigare skrivit om.

Emilie Jansson (S) är första vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden och är ledamot i det sociala utskottet. Hon är medveten om problemet och ser allvarligt på att utvecklingen i kommunen går åt fel håll. 

– Det är en väldigt tråkig och allvarlig trend. Det är absolut något som vi från politiskt håll måste titta närmare på för att lösa, säger hon. 

Vilka är de största problemen med den här utvecklingen? 

– Det är flera aspekter som är allvarliga. På individnivå är det såklart inte bra för någon att gå på försörjningsstöd då jag tror att man mår bättre som människa om man kan försörja sig själv och finnas i ett sammanhang. Sedan missar kommunen viktiga skatteintäkter som vi behöver för att göra Heby bättre då det här blir en stor kostnad, säger Emilie Jansson (S).

Emilie Jansson menar att det viktigaste för att minska antalet hushåll som inte klarar sin egen försörjning är förebyggande insatser. 

– Försörjningsstöd är ju slutstationen och en sista instans, den stora frågan är hur vi förhindrar människor att hamna där från första början. Vi måste samverka med tjänstemannasidan och de olika aktörer som finns i kommunen för att få ut folk i sysselsättning. I ett större perspektiv måste vi också motverka utanförskap och så tidigt som möjligt, kanske redan i skolan, se vilka individer som löper risk att hamna i ett utanförskap och sätta in rätt insatser i tid. 

Margaretha Gadde-Jennische (M) är ledamot i vård- och omsorgnämnden. Hon menar att det krävs breda överenskommelser i kommunen för att lösa problemet.  

– För att vända på den här situationen måste alla hjälpas åt. Vi måste hitta ett samarbete mellan olika förvaltningar, försäkringskassan och arbetsförmedlingen för att få fler i arbete, säger hon. 

Gadde-Jennische tror också på att stora satsningar på skolan är ett måste för att lösa frågan på lång sikt. 

– Det är väldigt svårt att få ett jobb i dag om man inte har gymnasiekompetens. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att så många ungdomar som möjligt klarar skolan så att de kommer in på arbetsmarknaden så tidigt som möjligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!