Så var Löfvens tal i Tärnsjö

Drygt 200 personer lyssnade till statsminister Stefan Löfven när han talade i Tärnsjö. De flesta applåderade uppskattande – medan några uttryckte besvikelse över uteblivna svar.

Gott humör. Stefan Löfven visade gott humör vid besöket i Folkets hus i Tärnsjö.

Gott humör. Stefan Löfven visade gott humör vid besöket i Folkets hus i Tärnsjö.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-11-09 22:17

Efter en späckad dag, med besök i både Uppsala centrum och Gottsunda, avslutade Stefan Löfven torsdagens turné i Uppsala län med att hålla ett offentligt tal i Folkets hus i Tärnsjö. Han avhandlade bland annat kriminalpolitik, med löfte om skärpta straff för bland annat gängbrottslighet, högre polislöner och hårdare tag mot ekonomisk brottslighet. Mera klassiska Socialdemokratiska frågor som vinster i välfärden, kampen mot arbetslösheten, rättvisa och solidaritet, lyftes också varvat med en och annan vänsterkrok mot de borgerliga partierna.

– Vid tre tillfällen har Socialdemokraterna tagit över regeringsmakten efter de borgerliga, och varje gång har de lämnat över stora budgetunderskott och hög arbetslöshet. Handlar det bara om otur så är väl även det ett skäl till att inte rösta på det sällskapet, sade han bland annat.

LÄS MER: Stefan Löfven: "Vi ska knäcka brottsligheten"

Löfven berättade också om den oro han möter ute bland vanligt folk när det gäller brottslighet.

– Därför har vi satsat 138 miljoner kronor över tre år på trygghetsskapande åtgärder, som bland annat ska resultera i fler väktare och en utbyggnad av kameraövervakningen. Vi satsar dessutom resurser på att utbilda fler poliser, en yrkesgrupp som jag ser som hjältar, sade Löfven bland annat.

Stefan Löfven avbröts då och då av spontana applåder och de flesta trivdes uppenbarligen i bänkraderna.

– Jag är nöjd med statsministern, han är tydlig och talar så att alla förstår. Och jag ställer verkligen upp på hans slogan om att välfärden ska utvecklas och inte avvecklas, sade bland annat Tärnsjöbon Carina Hermansson.

En som njöt lite extra var Rune Forsberg, mångårig Socialdemokratisk kommunpolitiker som träffat många statsministrar genom åren och som bar en av fanorna vid Olof Palmes begravning.

– Men det är första gången jag får lyssna till ett statsministertal här hemma i Tärnsjö, så det känns förstås extra bra, säger 94-åringen som ger Stefan Löfven högt betyg.

– Han har gjort ett bra jobb hittills, jag gillar också att han kommer från ”golvet”, han vet vad han talar om. Jag tror också att han är rätt man att få upp soffliggarna när det blir val, säger Rune Forsberg.

LÄS MER: Stefan Löfven besökte Gottsunda

Även Stefan Löfven själv var nöjd med kvällen i Tärnsjö, och någon trötthet sade han sig inte känna.

- Nej, jag är inte trött, att träffa människor snarare ger mig energi. Dessutom har jag blivit väl emottagen här i Tärnsjö i kväll med bland annat middag ihop med partivänner, sade Löfven som inte visste så mycket om Tärnsjö innan besöket.

– Det jag vet om kommunen är att  det är en positiv utveckling här med bland annat inflyttning, och jag hörde ju idag att det planeras för villabyggande även här i Tärnsjö, sade han.

Har valrörelsen redan startat?

– Nej, det är lite för tidigt än.

Statsministerns tal avslutades med en frågestund där statsministern svarade på inlämnade frågor där Löfven gav sin syn på allt ifrån hur han ska lösa lärarbristen, den omtalade försämringen av assistansen till den omtalade metoo-kampanjen.

– När det gäller LSS så gör vi allt vi kan för att påskynda en lagändring som ska ge trygghet till assistansen, sade han.

– När det gäller sexuella trakasserier och övergrepp måste vi få till en allmän diskussion för att lyfta vad riktig manlighet är, att det som kännetecknar en riktig karl är respekt, kärlek och ömhet och inget annat, sade han också.

En fråga som rörde upp känslorna hos ett 20-tal besökare gällde hur statsministerns ser på hanteringen av asylärenden för ensamkommande flyktingbarn, som enligt vissa bedömare anses rättsosäker. Löfvens svar – att asylrätten är viktig och att enskild bedömning görs i varje enskilt fall – var ingen i gruppen nöjd med.

– Självklart är man besviken när inte statsministern svarar på frågan. Det här handlar om rättsosäkra processer som i många fall sköts bristfälligt och där godtyckliga åldersbestämningar avgör hur de här barnen behandlas, säger Minna Blom, som liksom flertalet i gruppen är ideellt engagerad i flyktingfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!