– Den offentliga upphandlingen är en murbräcka när det gäller att förbättra matkvaliteten. Vi höjer därför vårt mål att storköken i kommuner och landsting skall öka sina inköp av ekologiskt närodlade råvaror till minst 30 procent under den kommande mandatperioden, säger Pyry Niemi, riksdagsledamot från Bålsta.
Även privathushållen köper mer av den kvalitativt bästa maten i butikerna. Men maten är fortfarande en klassfråga. Det är den välutbildade yngre medelklassen i städerna som i första hand köper den dyrare ekologiska maten.
– Maten är otroligt viktig för folkhälsan. Men många har helt enkelt inte råd att välja det bästa. Samtidigt finns livsmedelskedjor som prioriterar billigare produkter i stora kvantiteter som saluförs som lockvaror. Särskilt fläsk enligt EU: s nuvarande regler säljs som ekologiskt, men utan att hänsyn tagits till grisens välfärd och naturliga behov.
Med fortsatt stöd av den offentliga upphandlingen är det sannolikt att mer och mer av jordbruksarealerna i Sverige på sikt ställs om till ekologisk produktion och att produkterna säljs lokalt av hänsyn till miljön.
– Då blir kvalitetsmaten billigare och även mer oberoende av ekonomiska konjunkturer, menar Pyry Niemi.
Fotnot: Undersökningen utfördes av Sifo i augusti och omfattade närmare 1 000 personer i Uppsala län.