Heby är en typisk småföretagarekommun, men ungefär lika många invånare bor på glesbygden som i tätorterna. På landet, där det också finns olika slags småföretagare, är bilen nödvändig för att få tillvaron att funka, ty även om kollektivtrafiken blivit bättre med åren är den långt ifrån ett alternativ längs grusvägarna.
Hans Birelius är bosatt efter en sådan smal och gropig grusväg. Tidigare höll han till på logen. Det gick det också, men blev kallt och dragigt på vintern. Men han behöver inte annonsera sina tjänster, inte ens anslå en skylt som visar fram till gårdsverkstaden som stod färdig för ett år sedan.
– Nej, det sprider sig ändå, det är väl genom djungeltelegrafen kan jag tänka.
Redan som liten pojke var han intresserad av motorer. Fadern ansåg att han borde bli byggnadsarbetare, för det var han, men morfar menade att snickaryrket var självklart, för morfar var snickare.
Men Hans Birelius från Hölö utanför Nyköping ville bli bilmekaniker och utbildade sig till det på Volvo i Södertälje.
I ungdomen provade han på att vara kartläsare åt rallyförare (och reparera bilarna åt dem). Senare ägnade han sig åt folkrace och något litet åt dragracing, och då körde han själv.
Men han utför också byggnadsarbete och finsnickeri som far och morfar ville:
– Han har byggt ut och renoverat här i huset och ett år byggde han en husbil, säger hans hustru Kerstin.
Motorsporten har sina poänger, till exempel håller den en proffsmekaniker ajour med utvecklingen. Hans Birelius kan reparera och serva allt på en modern bil. Men två enskildheter säger han nej tack till:
– Det är AC-jobb och däckbyten, det finns det särskilda verkstäder för som jag inte skall konkurrera med.
Hans Birelius slog sig ner i Kvarnkärret i Västra Uppland år 1990. Han har varit dålig på att spara på kroppen. Till exempel är hörseln nedsatt och år 2006 fick han en hjärtinfarkt.
– Jag tillhör en generation som inte prioriterade skyddsutrusningar. Dessutom är det så att om jag exempelvis använder kapmaskinen måste jag höra trissan i materialet för att exakt veta vad jag gör.
Mestadels är det fördelar med att ha arbetsplatsen nära hemmet, men ibland går ut över privatlivet. En nyårsdag, när han och Kerstin hade gäster på middag bogserades en bil fram på gårdsplanen.
Ryktet sprider sig om verkstaden i skogen
Kan man bygga en gårdsverkstad i skogen och räkna med att få kunder till den? Jodå, för Hans Birelius, 60, i Rödmossa har det lyckats bra. I själva verket har han inte haft en så stor kundkrets som nu.
Foto: Hans Lundgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!