Runsten i exil kan komma i retur

En runsten från Lilla Ramsjö skänktes år 1787 till Skottland av sir Alexander Seton, själv skotte som hamnat i Morgongåvabygden genom sitt stora intresse för nordisk och svensk fornhistoria.

Foto: Kurt Rikard Lindgren

Heby2009-05-16 10:02
Den förmögne skotten köpte Ekolsunds gods och blev en kortare tid industriman i Molnebo utanför nuvarande Heby samhälle.

Men en runsten från Morgongåvabygden glöms inte bort för att den förts till Skottland, Eller kanske just därför. Men den återkommer troligen bara som kopia.

Vittingebon Kurt Rikard Lindgren besökte nyligen Skottland och fann "Lilla Ramsjö" på undanskymt placerad intill norra slottsmuren i Edinburghs gamla stad.
- Man kände inte till stenen i slottets reception. Guiderna hade ingen aning. Till sist fick jag hjälp av en tillkallad expert. Stenen i ursprungligen ljusgrå granit är numera nästan svart av ålder och föroreningar. Den står anonym i trädskuggan mot Princess Garden. Jag tog foton och mätte, berättar Kurt Rikard Lindgren.

Lilla Ramsjö-stenen tillkom under 1000-talets senare del och har måtten 140 centimeter hög och en meter bred. Tjockleken längs stenens nedre del är 40 centimeter och väger uppskattningsvis 500 till 700 kilo. Den välbevarade inskriptionen lyder "Ari reste stenen till minne av Hjälm, sin fader. Gud hjälpe hans ande."

Det bästa är nog att låta stenen stå kvar på sin nuvarande plats, anser Kurt Rikard Lindgren.
- Setons handling har blivit en del av historien. Men det minsta man borde göra är att tillverka en informationsskylt i mässing och se till att den placeras intill stenen, samtidigt som Morgongåva får en stenkopia på den gamla boplatsen. Förvisso har skottarna inte tillnärmelsevis den runstenstradition som vi har i Sverige, och inte minst i Uppland där hälften av runstenarna finns, säger Lindgren:
- Det är därför kanske möjligt att det går att påverka skottarna så att stenen kan flyttas hem igen en vacker dag. Men frågar du mig tycker jag att den bör få stå där den nu står. Vi är tämligen välförsedda med runstenar i Vittinge församling.
FAKTA
Svenska runstenar har också skänkts till England på 1600-talet.
Alexander Seton lämnade Sverige år 1794 och bosatte sig i Storbritannien där han tidvis hölls bevakad som "sinnesjuk". Dock återkom han år 1825. Hans mesta kända insats efter återkomsten är utgrävningarna på Birka i Mälaren. Mot slutet av sitt liv, han dog 1828, blev han korresponderande ledamot av Vitterhetsakademien.

I Vittinge socken finns flera runstenar:
Två av dem står ett hundra meter norr om riksväg 72 vid infarten till Morgongåva samhälle österifrån. En omtalat vacker runsten i grå granit står på kyrkogården i Vittinge, alldeles intill klockstapeln, där stenen placerades vid mitten av 1800-talet. En sten finns i Holm, tre kilometer väster om kyrkan. Ytterligare en är belägen 800 meter sydväst om Axsjön i Morgongåva, en så kallade bildsten i granit med de imponerande måtten 2,25 meter i höjd och 1,90 bred.

Källa: Kurt Rikard Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om