Runhällens runmuseum invigt
Ärnlög lät resa stenen. Livsten ristade.Tusen år senare - Linda SIlja lät öppna museet. Anna Lena och Stefan upplät lokalen.På söndagen invigdes runstensmuseet i Runhällen.
Kommunfullmäktiges ordförande Gösta Persson och Linda Silja Eriksson.
Foto: Peo Österholm
Ven Ärnlög var vet vi inte mycket om. Desto mer om Linda Silja. Ordföranden i Heby kommunfullmäktige Gösta Persson (m) berömde i sitt invigningstal den företagsamma väskmakaren, som sått för allt arbete bakom museet.
- Jag hoppas ni skall inspireras av Linda och hennes museum genom att åka runt i vår kommun och besöka den permanenta konstutställning vi har i form av våra runstenar. Ett stort tack till Linda för det beundransvärda arbete hon åstadkommit med att skapa museet.
Invigningen hade lockat ett 30-tal personer till den lilla byn norr om Heby. Linda Silja berättar om hur hon kom på idén:
- Jag gjorde ett projektarbete när jag gick på Komvux för ett par årsedan. Sedan tyckte jag att det fanns för lite information om hur man hittar till runstenarna. Jag tycker det är kul att kunna dela med sig av den information jag skaffat om kommunens runstenar. Jag har tidigare jobbat som väskmakare och använt runstensmotiv på väskorna.
Museet är inhyst i ett gammalt sädesmagasin tillhörigt lantbrukarna Anna-Lena och Stefan Alriksson, som välvilligt upplät lokalerna. Magasinet är i två våningar med texter, lösfynd, runstensornamentik, vikingamotiv och bilder från kommunens runstenar.
Linda Silja Eriksson har fått stöd av kommunen.
- Men det är här är mest hennes eget verk, säger kommunchefen Göran Lindal. Det är fantastiskt det hon gjort, ett bra stopp för passerande turister.
Ett kvitto på att Linda Siljas abete uppskattas i vetenskapliga kretsar får hon den 29 maj. Då kommer professorn i nordiska språk, Henrik Williams till närbelägna Enåkers bygdegård för att föreläsa under rubriken "Varför finns det runstenar och hur läser man dem."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!