Rullande kamp mot fästingsjuka

Under våren och sommaren genomför företaget Länsvaccinationer en turné i Mälardalsområdet där man erbjuder vaccination mot den fästingöverförda sjukdomen TBE. På tisdagen gjorde vaccinationsbussen ett stopp i Östervåla.

- I fjol fick jag tre fästingbett vid mitt fritidshus på Upplandskusten så jag tycker det känns vettigt att vaccinera sig, säger  Östervålabon Kenneth Ljung.

- I fjol fick jag tre fästingbett vid mitt fritidshus på Upplandskusten så jag tycker det känns vettigt att vaccinera sig, säger Östervålabon Kenneth Ljung.

Foto: Johan Eriksson

Heby2009-04-21 17:32
Ett hundratal svenskar drabbas årligen av TBE, den variant av hjärninflammation som överförs genom fästingbett. Det finns ingen medicin som botar TBE med det finns vaccin som skyddar. Företaget Länsvaccinationer, med säte i Uppsala, genomför under våren och sommaren en turné på många platser i mälardalsområdet där man erbjuder invånarna vaccination mot TBE. På tisdagen gjorde bussen ett stopp i Östervåla.
- Ännu har inte sjukdomen förekommit i just de här trakterna men visst talar mycket för att den utbreder sig vidare. Vi väljer att åka ut på det här viset för att det är ett lätt sätt för folk att kunna ta del av det här skyddet, förklarar Christian Ahlgren från Länsvaccinationer.

För att uppnå ett års skydd mot TBE krävs två vaccinationssprutor med en månads mellanrum. Tas ytterligare en vaccinationsspruta om ett år räcker det sedan att ta en påfyllnadsdos vart tredje till femte år för att behålla skyddet. För en vuxen person kostar varje injektion 300 kronor.
En av många ortsbor som tycker det är värt pengarna är Therese Halpern från Harbo som besöker bussen tillsammans med barnen Caroline och Madelene Franzén och Linus Halpern.
- Vi har både hund och katt och det betyder att man ser de här otäcka fästingarna lite överallt. Det känns bra att göra vad man kan för att skydda sig, säger hon på väg in i bussen.
Där väntar sjuksköterskan Ulrika Vestman. Några minuter senare har tre av de fyra från familjen Franzén-Vestman fått sina sprutor. Trots övertalningsförsök stod femårige Linus över.
- Han tyckte sprutan såg lite otäck ut ändå. Han får vänta ett tag till, säger mamma Therese.

En annan besökare i vaccinationsbussen var Östervålabon Kenneth Ljung. Han har fritidshus i Gudinge på Upplandskusten som är ett av områdena där TBE förekommer.
- I fjol drabbades jag av tre fästingbett och det här med TBE känns olustigt, säger han.
Under de två första timmarna hade ett 40-tal ortsbor utnyttjat möjligheten till drop in-vaccination i bussen.
- Vi räknar med sammanlagt ett 80-tal besökare innan vi packar ihop vid 19-tiden, säger Christian Ahlgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om