Risk för mycket mygg i Dalälvsområdet igen
Som vanligt kommer sommaren till Nedre Dalälvsregionen även med mygg. Myggplågan verkar vara här igen. Vissa områden kan få väldigt mygg, konstaterar forskaren Jan Lundström.
Målet med spridningen är att ta död på de myggägg som finns i våtmarkerna i väntan på att kläckas.
— Vi har spridit över flera begränsade områden på dessa orter, men inte överallt. Så somliga kommer nog att drabbas av stora mängder mygg, enligt Jan Lundström.
Till exempel så ser centrala Österfärnebo ut att klara sig relativt bra från stora mängder mygg, tack vare bekämpningsmedlet. Men området kring campingen vid nationalparken, där det finns gott om våtmarker, där finns det risk för stora mängder mygg.
— Anledningen är att det finns få områden kring Gysinge vi kan bekämpa. Det beror på att vi inte har tillstånd att sprida över nationalparken. Men det lutar åt att vi kommer att söka dispens hos kemikalieinspektionen för det, säger Jan Lundström.
Projekt biologisk myggkontroll, ofta kallat "myggprojektet", arbetar på uppdrag av Nedre Dalälvens utveckling AB, som i sin tur finansieras av staten samt områdets kommuner. Jan Lundström är projektledare. Han förnekar att förra årets av besparingsskäl inställda andra bekämpning under sensommaren är orsaken till den ökade risken för mygg.
— Det har nog en liten relevans. Men visst, hade vi bekämpat så hade färre myggor lagt ägg. Däremot har jag svårt att tro att konsekvenserna av det ensamt är något som en enskild person skulle märka av.
Om det blir en ny myggplåga i år beror på vädret. Om det kommer mycket regn stiger vattennivån, det finns risk för översvämningar vilket i sin tur gör att äggen lättare värms upp i vattnet och kläcks. De nuvarande prognoserna pekar närmast på sol. Jan Lundström tar inte ut något i förskott.
— Nej, jag har lärt mig att det är svårt att förutsäga. Vattnet är ganska högt och det behövs inte så stora mängder nederbörd för att det ska bli översvämning.
Myggprojektet är dagligen ute och iaktar utvecklingen i de riskfyllda områdena. Enligt Jan Lundström gäller det att vara förberedd.
— Det kan gå väldigt fort. Är vi inte ute samma dag som översvämningarna och bekämpar så kan det vara för sent. Det är som ett hundrameterslopp. Är man långsam i starten kan hela loppet vara förlorat.
Myggprojektet inleder snart undersökningar i fler delar av Nedre dalälvsregionen, bland andra Söderfors, Ålbo, Sevallbo, Dalkarlsbo och Hedesunda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!