Riksdagsbeslut före jul om Hebys länsbyte
Riksdagens bostadsutskott uppdrog på torsdagen till sitt kansli att ta fram ett förslag som innebär att frågor som rör landets indening i län- och landsting överförs från regeringen till riksdagen.Utskottets ordförande Knut Billing (m) säger att han räknar med att utskottet kan behandla förslaget i november och att riksdagen kan fatta ett beslut som också omfattar Hebys länsbyte i december.
Blir det trots allt en speciallag för Heby? Moderaterna har ju varit emot det?
? Ja, men det viktiga är att den kopplas till den generella ändringen av indelningslagen. Vi har varit emot en lag enbart för Heby. Men eftersom en ändring av indelningslagen tar tid, blir det nödvändigt att fatta ett särskilt beslut i Hebyfrågan före jul, säger Knut Billing.
Går det att göra så innan lagen ändrats?
? Ja, den bedömningen grundar sig på ett noggrant samråd med konstitutionsutskottets ordförande, svarar Knut Billing.
Kan byta län vid årsskiftet
Det betyder att Heby kommun - trots två avslag i regeringen -kan byta från Västmanlands- till Uppsala län- och landsting från 1 januari 2003.
Vallagen föreskriver att landstings- och riksdagsvalkretsarna är fastställda ett år före ordinarie allmänna valen. Invånarna i Heby kommun kommer alltså av allt att döma att tingå i en valkrets i Uppsala läns landsting och även rösta i riksdagsvalet i Uppsala län i september 2002.
Ändringarna i valkretsindelningen måste genomföras under hösten och underställas berörda länsstyrelser.
Valhänt hantering
UNT berättade om den mycket ovanliga åtgärden att riksdagen fråntar regeringen en delegation. Varför blev det så?
Knut Billing säger att regerinsgkansliets valhänta hantering av frågan är en orsak. Minoritetsregeringens avslag gick dessutom på tvärs mot en den vilja en klar majoritet av Hebybornas uttryckt i en folkomrsötning, mot kammarrättens bedömningar och mot en riksdagsmajoritet. Det bäddade för ingripandet.
? Dessutom väntade regeringen med sitt andra avslag och Britta Lejon med att besvarar interpellationer i ärendet till efter det att allmänna motionstiden gått ut. Inget parlament accepterar att behandlas så.
Enligt Knut Billing är det därför helt naturligt att riksdagen återkallar den delegation regeringen haft att handlägga läns- och landstingsindelningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!