Remisstvång kvar i Västmanlands sjukvård
Remisstvånget till akutvård och till specialistvård blir kvar också under år 2005. Däremot kan patienträtten att söka vård i annat landsting komma att återinföras under nästa år.
I landstingsplanen innehåller också nästa års budget. Det framgår att landstingsmajoriteten s och v vill avsätta 75 miljoner kronor årligen de närmaste fem åren för att återställa likviditeten till nivån före den akuta ekonomiska krisen för två år sedan.
Planen redogör också för den politiska viljeinriktningen för landstingets olika verksamheter, i första hand hälso- och sjukvården.
Oklart efter 2005
Ett konkret förslag är att behålla remisstvånget för akut- och specialistsjukvården också under år 2005. Det betyder att familjeläkaren eller sjukvårdsupplysningen avgör om det är nödvändigt för den enskilde patienten med sjukhusvård- eller behandling. I planen sägs ingenting om remisstvånget skall behållas också efter år 2005.
Det framgår att landstingsstyrelsen skall presentera ett förslag till hur det skall bli med valfriheten i sjukvården. Förslaget skall vara klart i november i år, då också förslag på nivån på de olika patientavgifterna skall presenteras.
I år - medan den stora omstruktureringen genomförs som innebär en påtaglig bantning av länssjukvården - har Landstinget Västmanland som enda landsting i landet i princip satt stopp för friheten för patienter att kunna välja var sjukvården skall meddelas.
Denna valfrihet tillkom år 2001 i ett avtal mellan Landstingsförbundet och landstingen.
Enligt avtalet får valfriheten begränsas bara en viss tid, men det är ännu oklart hur lång tidsperiod "viss tid" avser.
Förslaget till landstingsplan behandlas av fullmäktige i juni.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!