Det är miljön vid Mårtsbogården som sätter sin prägel på Östervålastämman.
- Här känner sig alla välkomna, det är en varm stämning, säger programvärden Leif Alpsjö och flera andra spelmän instämmer.
Östervålastämman var på 1970-talet en av de riktigt stora stämmorna i landet. Den återuppstod på nytt sommaren 2008 och arrangeras i dag gemensamt av Östervåla hembygdsförening och kulturenheten vid Heby kommun.
- Jag är själv ingen folkmusiker men insåg vikten av att kunna levandehålla denna kulturtradition, säger Göran Lindal, kulturchef i Heby kommun.
Det är många välkända spelmän som kommer fån denna del av Uppland och det bekymrar Göran Lindal att det inte finns någon återväxt bland de yngre,
- Jag hoppas att kunna få igång någon form av verksamhet för de yngre. Det skulle inte vara fel med August Bohlininstitut i kommunen, säger han lite skämtsamt...
En av de spelmän från bygden som hyllades vid stämman var August Bohlin från Harbo (1877-1949). Han var en högt aktad spelman och vid stämman berättade sonsonen Jan Bohlin om sin farfar. Spelandet har gått i arv inom släkten från 1600-talet och framåt.
August Bohlin, född i Försäter i Österlövsta, var också en flitig kompositör och spelmännen lära sig mer om hans kompositioner vid ett seminarium under förmiddagen.
Syskonen Petrus och Isabel Dillner, 15 respektive 13 år från Marma i norra Uppland var två av spelmännen vid stämman. Det var Petrus som fick kontakt med folkmusiken genom kulturskolan i Älvkarleby och sedan inspirerade han sin syster.
- Det var så kul att jag drogs med, säger hon.
Petrus själv har spelat upp för Zornmärket i brons under sommaren och är därmed halvvägs till att bli riksspelman, som Leif Alpsjö uttryckte det.