– Beslutet som tagits följer i stort sett den ansökan som lämnats till Naturvårdsverket av företaget Nedre Dalälven AB (Nedab). Tre områden är dock undantagna och där kommer ingen bekämpning att få genomföras, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin.
Den ansökan som Nedab lämnat in till Naturvårdsverket omfattar bekämpning av stickmyggslarver i 19 olika områden vid Dalälven i Avesta, Gävle, Heby, Sala, Sandviken, Tierp och Älvkarleby kommuner.
Torsdagens beslut innebär att regeringen nu tillåter Naturvårdsverket att ge Nedab tillstånd att bekämpa stickmyggan Aedes Sticticus i 16 olika områden med det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac som sprids med hjälp av helikopter.
De områden som är undantagna är Spjutholmen, Tjursöarkipelagen och Jordbärsmossen som samtliga ligger i Gävleborgs län.
– Det här är tre områden som regeringen sa nej till bekämpning i även i samband med förra årets ansökan, förklarar Jakob Lundgren.
Jan Lundström, bekämpningsledare hos Nedab, ställer sig frågande till de tre undantagna områdena.
– Det här är områden med sommarstugeområden, fastboenden och campingplatser där det fortsatt finns stora populationer med myggor som kan leda till en mycket outhärdlig tillvaro för de som vistas där. Här vill länsstyrelsen i Gävleborg istället pröva slåtter och bete för att bli kvitt myggorna, redogör Jan Lundström, bekämpningsledare hos Nedab.
Trots undantagen i beslutet samt att beskedet kommer ganska sent så konstaterar han att det är en förutsättning för att det ska kunna bli någon myggbekämpning i nedre Dalälven i år.
Jan Lundström förklarar att det nu är angeläget att Naturvårdsverket kommer med sitt formella beslut så snart som möjligt.
– Innan beslutet är taget och överklagandetidens tre veckor passerat kan vi inte göra några bekämpningar. Så därför måste deras beslut komma så snart som möjligt, innan det är för sent och översvämningarna hunnit starta och mygglarverna börjat kläckas, förklarar Jan Lundström.
Enligt Eva-Linda Cederholm, enhetschef på Naturvårdsverket och ansvarig för frågan, kommer ett beslut att fattas så snart som möjligt.
– Troligen kommer beslutet att tas den 26 april, säger Eva-Linda Cederholm.
Detta innebär att en första bekämpning kan komma i gång i mitten av maj.