Regeringen griper in för att lösa Hebys ekonomi

Regeringen är beredd att bistå Heby kommun med att sanera den prekära ekonomiska situationen. Kontakterna i frågan inleddes i samband med statsminister Göran Perssons besök på Heby sågverk 25 april.

Heby2006-09-14 00:00
Efteråt fördes ett 45 minuter långt samtal mellan Göran Persson, tidigare kommunalrådet Håkan Collin och nuvarande oppositionsrådet Carina Schön.
— Göran Persson ville veta om ryktena om kommunens ekonomi stämde. Vi gav honom en beskrivning av läget och frågan ställdes om staten kan hjälpa Heby att komma ur skuldbördan utan att välfärden i form av äldreomsorg, skola, vård och service måste drabbas.
— Vi har redan skurit ner i verksamheterna inte minst på personal. Vi kan inte spara särskilt mycket mer, säger Håkan Collin.
Göran Persson talade i sin tur med kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg:
— Staten har alltid ett ansvar om en kommun har så här allvarliga bekymmer, säger Österberg till UNT.
— Sitter jag kvar efter valet kommer en framställan om stöd att behandlas seriöst.
Regeringen har tidigare hjälpt några enskilda kommuner som inte själva klarat av att reda upp sin ekonomi, den så kallade Kommunakuten.
Men det kommer inte att bara regna manna över Heby:
— Från finansens sida handlar det om att ta reda på vad det är som gått så snett i Heby och vad kommunen nu kan göra för att reda upp situationen. Resten kan staten gå in med i form av ett omställningsstöd. Men framtida beslut och styrning enligt en saneringsplan är givetvis enbart en kommunal angelägenhet.

Fokus på länsbytet
Det framgår att Sven-Erik Österberg är mycket kritisk till hur Heby styrts de senaste åren.
— Allt fokus har riktats på länsbytet. Ekonomin har misskötts. Man får ett intryck av handlingsförlamning. När kostnaderna för länsbytet efterfrågats har det örat varit stängt.
Under sommaren och hösten har Håkan Collin och Sven-Erik Österberg talat med varandra flera gånger. Kommunchefen i Heby, Mattias Åsander, har hållits underrättad.
— Det som sker omedelbart efter valet, då förhoppningsvis en ny kommunledning utkristalliserats, är att sossarna tar initiativ i kommunstyrelsen för att få till stånd en formell överläggning mellan finansdepartementet och kommunen för hur saneringsarbetet skall läggas upp, säger Håkan Collin på onsdagen.
Tidigare har kommunledningen i Heby talat om nödvändigheten av en kraftig skattehöjning ovanpå en redan hög uttaxering. Nivåer på mellan 75 öre och 1 50 kronor har nämnts.
— Det är viktigt att ha klart för sig att de diskussioner jag varit med om inte handlat om att hjälpa kommunen att betala länsbytet. Det är en kostnad som vi i likhet med andra driftskostnader måste klara på egen hand, säger Håkan Collin.
— Det handlar snarare om att vi skall få hjälp att sanera kommunens upprepade negativa bokslut de senaste fyra åren. Sammanlagt 44 miljoner kronor minus motsvarar en skattehöjning på 2 50 kronor om skulden skall saneras på ett år.
Håkan Collin bedömer att en skattehöjning på 70 till 75 öre är maximum.
— Den skall betala länsbytet. Med två års lokalt grovjobb i och handfast hjälp från staten kan vi stoppa blödningen, stabilisera läget och åstadkomma ett positivt kassaflöde igen.
Risken med stora skattehöjningar är att de gärna blir bestående, anser Håkan Collin:
— Jag är därför motståndare till att höja skatten. Men länsbytet måste betalas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om