Redo att slå klackarna i taket
Nu är det snart dags. Logdanspremiären på Gårdsjö loge den 4 juni närmar sig och Leif Lindh är bara rädd för en sak - regn.- Kommer det 500 går det runt, men det kan komma många fler, säger han.
- Min pappa tyckte att vi skulle ta fram en solsticka och tända på, berättar Leif Lindh.
Leif, 45 år, äger gården Gårdsjö i Vansjö by, Västerlövsta nära Heby. Han är deltidsbrandman och logen skulle väl varit ett utmärkt övningsobjekt. Men som så många andra bönder måste man i dagens kostnadsläge hitta på något annat än att odla brödsäd för 60 öre kilot. Och dansen ligger Leif Lindh varmt om hjärtat.
- Jag har alltid tyckt om dans. Förr reste jag runt i Uppland på olika danstillställningar. Den här idén har funnits i mitt huvud.
Julen lyser upp
Så nu ligger ett dansgolv på 200 kvadratmeter finslipat. 300 dansande, 150 par, får plats samtidigt. Belysningen på logen består av en julgransbelysning som hängts upp i taket. Det ska räcka. Det är ju snart midsommar. På väggarna skall han sätta upp gamla jordbruksredskap från den egna samlingen.
Vad dansbandet kostar vill han inte säga, men med 130 kronor i inträde och en intensiv korvförsäljning hoppas han att det skall gå runt. Han har haft omkostnader redan på 60-70 000 kronor, bland annat annonser i lokalpressen.
Som sagt, bara det inte regnar.
Filosofin är enkel:
- Satsar man inget, får man ingenting. Det har varit en otrolig respons. Folk har ringt och skrivit och tycker att det är en bra idé.
Mellan 20 och 70
Enligt Leif Lindh finns det ett stort underskott av danstillställningar där man verkligen får DANSA, det vill säga riktig hålla-i-dans och inte bara stå och skaka på kroppen som dagens stackars unga tvingas in i. Han hoppas att alla åldrar ska dyka upp på den nyputsade logen. All ungdom mellan 20 och 70 är välkomna.
Därför lockar han med det bästa som går att få - Drifters - från Lidköping, Sveriges populäraste dansband 2004 enligt en omröstning som skedde veckan efter det att Leif bokat orkestern.
I en annan loge där Leif har snöskotrar och traktorer ska det bli kafé där man kan sitta och snacka. Tillställningar av det här slaget har en social funktion som inte får underskattas, menar han. Folk ute i bygderna har inte tillräckligt med tillfällen att få komma samman. Logdanser är i dagens samhälle mycket nyktra tillställningar. I motsats till förr.
Går det vägen kan det bli flera. Nästa år.
- Jag skulle bli mäkta förvånad om det inte går ihop.
Bara det inte regnar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!