Rätt med inlåsning hävdar socialen
Det handlade inte om inlåsning. Sociala nämnden i Heby står fast vid att man i huvudsak gjort rätt när det gäller "inlåsningen" av en kvinna med psykiskt funktionshinder.
I sitt svar till länsstyrelsen hävdar nämnden att enligt lagen skall brukaren få ta del av samhällslivet "utifrån sina förutsättningar." Så har också skett. I det aktuella fallet har hon varit utomhus flera gånger om dagen och man har följt med henne när hon velat gå ut. Man har gått henne till mötes i den utsträckning som man ansett lämpligt med hänsyn till hennes handikapp och hur mycket hon orkat med.
Att låset till patientens boende varit låst förklarar nämnden med att "det är brukligt i de flesta människors hem." Kvinnan bor i eget boende men med ständig tillsyn av kommunens personal, som dock stoppat kvinnan vid olika tillfällen, beroende på hennes dåliga psykiska tillstånd. Nämnden anser inte att man gjort sig skyldig till psykiatrisk tvångsvård, något som kommunen inte har rätt till.
- Men om den enskilde utsätter sig för fara för liv eller hälsa är det inte förbjudet att även utan den enskildes samtycke handla så att man räddar dennes liv eller hälsa, skriver nämnden. Det är ingen illvilja från vår sida att ge henne begränsningar. Hon ges frihet utifrån sina behov.
Jonsson påpekar också att en hel del av de dagliga rutinerna avgörs av patientens förvaltare, som inte utses av kommunen.
Efter länsstyrelsens kritik, som kom i somras, har dock kvinnan fått lättnader när det gäller möjligheten att gå utanför hemmet. Vård-och omsorgschef Anna Jonsson säger att man åtlytt länsstyrelsen men säger samtidigt till UNT:
- Det gör att kvinnan mår sämre nu. Då kan man undra om det är rätt att ge henne större frihet. Det är inget lätt ärende det här.
Men nämnden instämmer i länsstyrelsens kritik rörande dokumentationen och kvalitetssystem. Idag anser nämnden att socialförvaltningen har en fungerande dokumentation och ledningssystem för kvalitet har påbörjats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!