Rapport från en sommarsimskola
Sommarsimskolorna i landet blir återigen allt vanligare efter några års nedgång. I Heby kommun finns endast en utomhus i Laksjön utanför Harbo.
24 barn har sökt sig till simskolan som avslutas i dag.
— Det är faktiskt färre än tidigare år, förklarar simläraren Fia Karman.
Orsaken till minskningen har hon inget svar på, men trenden är den motsatta i övriga landet. Efter en nedgång på 90-talet har suget efter simskolor utomhus på sommaren ökat igen.
Barnen i Laksjöns simskola är mellan fem och åtta år. Vid den åldern handlar det mycket om att få en vattenvana.
— Det är viktigt att de känner sig säkra och har respekt för vattnet, då kommer simningen nästan av sig själv, säger Fia Karman.
Därför varvas övning på arm- och bentag med olika lekar i vattnet. Men även bad- och båtvett har lärts ut.
Fia Karman blev simlärare i början av 90-talet, efter några helgers utbildning hos Svenska Livräddningssällskapet. Hon har haft simskolor åt Harbo IF tidigare, och efter några års uppehåll är hon tillbaka.
— Vi har ingen annan än Fia. Det finns så få simlärare att tillgå, så om hon inte kan är det inte säkert att vi kan ha någon simskola, förklarar Roland Lindell i Harbo IF.
Barnen som är med i simskolan kommer främst från Harbo men även från kommunens övriga delar.
Carina Fernström från Östervåla och Mimmi Karlsson från Harbo har båda barn med i simskolan.
— Här känns det lika viktigt att de lär sig att inte vara rädda för vatten som att simma, säger Carina och Mimmi håller med.
Men flera av barnen blir även bättre simmare av att vara med i Harbo IF:s simskola i Laksjön.
— Simkunniga är de först när de kan simma tvåhundra meter. Men kan de redan nu simma tio meter är det bra, förklarar Fia Karman.
Simskolan i Laksjön är den enda utomhus i Heby kommun i år. I simhallen i Heby hade man en simskola inomhus i juni.
Drunkningsolyckorna ökar
I juni i år drunknade nitton personer i hela landet, vid samma tidpunkt förra året var det elva personer som drunknade.
En ökning som bekymrar Anders Wernesten, informationsansvarig vid Svenska Livräddningssällskapet.
— Den viktigaste faktorn är troligen det utmärkta badvädret som varit under sommaren. Fler människor rör sig i och på vattnet, förklarar han.
Tidigare var det oftast män över femtio som drunknade. Personer som inte hade obligatorisk simundervisning i skolan och som kanske överskattade sin egen fysiska förmåga att simma på djupt vatten. Men medelåldern på drunknade sjunker.
— Vi tror att det beror på att invandrare som flyttar hit i vuxen ålder som barn inte fått den simundervisning vi har i Sverige.
Förra året drunknade åtta barn. Det är en låg siffra i jämförelse med exempelvis barn som dör i trafiken
— Men ändå åtta barn för mycket. En orsak till det är sannolikt att de inte var simkunniga. Det är viktigt att förstå att det lönar sig med simundervisning.
De som omkommer på grund av drunkning är oftast vuxna människor som varit ensamma på obevakade platser. Fler drunknar i Norrland än i södra och mellersta Sverige, sannolikt på grund av det kallare vattnet. Drunkningsolyckor är även vanligare i inlandet än vid kusten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!