Räddningstjänsten: "Vi kan inte åka på alla larm"

Ett kontrollerbart kaos. Så beskriver räddningstjänsten läget i Heby kommun. "Vi kan inte åka på alla larm utan riktar in oss på samhällsviktiga funktioner och när det är fara för liv och hälsa", säger insatsledaren Magnus Andersson.

I Östervåla möttes familjen Forsgren av en översvämmad källarvåning.

I Östervåla möttes familjen Forsgren av en översvämmad källarvåning.

Foto: Adam Wrafter

Heby2023-09-05 16:30

Under helgen blev räddningstjänsten nedringd av personer som drabbats av översvämmade förråd, uthus, källare, bottenplan, tvättstugor och arbetsplatser.

– Vi kunde bistå med ett tiotal pumpar, men problemet är att så länge vattnet forsar in så ska man inte pumpa undan eftersom det bidrar till att mer vatten kommer in. Nu däremot är det läge att börja pumpa bort vatten, säger Magnus Andersson, insatsledare på räddningstjänsten i Heby.

undefined
Räddningstjänsten har blivit nedringda av personer som fått problem med översvämning och de har fått hårdprioritera utryckningar.

Den stora mängden larm gjorde att räddningstjänsten prioriterade samhällsviktiga funktioner och om det var fara för liv eller hälsa.

– Vi har haft ett tiotal händelser där vi har behövt få bort vatten från elskåp, skolor, och även något flerfamiljshus. Allmänheten har tagit till sig information på kommunens och länsstyrelsens hemsidor. Det underlättar vårt arbete. Man kan säga att det har varit ett kontrollerbart kaos.

Vilken hjälp kan man få när vattnet stiger in i huset?

– Som sagt har det varit omöjligt att åka ut på alla larm och vi har gjort vad vi har kunnat. Men det handlar mycket om att själv försöka pumpa ut vatten, skaffa fläktar som tar ut fukten och sedan kontakta sitt försäkringsbolag.

undefined
I Östervåla möttes familjen Forsgren av en översvämmad källarvåning.

Räddningstjänsten har ingen höjd beredskap nu. I stället är Trafikverket på plats för att säkra infrastruktur och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har lånat ut utrustning som ska hålla vattnet borta. 

– Vi har utrustning som gör att man kan bygga tillfälliga barriärer och även kunnig personal på plats, säger Barbro Näslund-Landenmark, expert på naturolyckor på MSB.

Fastighetsägare och privatpersoner måste enligt MSB vara beredda på att själva skydda och ansvara för fastighet och egendom när det finns risk för översvämning. Ett arbete som lär bli viktigare med tanke på att extremväder och därmed skyfall ökar.

– Man kan gå samman med grannarna för att ha gemensamma barriärer vid händelse av översvämning. Dessutom kan man skaffa ett stopp till avloppet som gör att inte vattnet stiger upp där. Sedan är det bra att ha beredskap hemma, till exempel krislådan och andra nödvändigheter.

undefined
"Efter en översvämning är risken för ras stor och det gäller att vara försiktig", säger Barbro Näslund Landenmark, expert på naturolyckor på MSB.

– Extremväder i form av skyfall lär bli vanligare. För att undvika översvämning är det därför bra att stadsplanera genom att inte bygga på låglänt mark, där risken är stor för översvämning, ha bra brunnar och avrinning, samt att ha grönytor som kan ta emot stora mängder regn.

19 tips

Så kan du skydda dig innan, under och efter en översvämning:

  1. Förvara värdefulla eller känsliga föremål på säker plats. 
  2. Se till att marken lutar bort från fastigheten så att avrinning sker åt rätt håll. 
  3. Se till att elen inte riskerar att utsättas för översvämning. 
  4. Kontrollera att tak, fönster och dörrar är täta så att inget vatten kan rinna in. 
  5. Skaffa skyddsutrustning, till exempel pumpar eller tillfälligt översvämningsskydd.
  6. Ha avstängningsbar golvbrunn, backventiler på avlopp, pluggar för ledningar till tvättställ och vattentätt lock över toaletten. 
  7. Under översvämningen följ väderprognoserna, SMHI:s varningar och meddelanden samt nyhetsrapporteringen i media. 
  8. Stäng av strömmen med huvudströmbrytaren om vatten tränger in i bostaden. 
  9. Gå aldrig i vatten som kan vara strömförande. 
  10. Täta källarfönster och ventilationsöppningar. 
  11. Täpp igen golvbrunnar och toalettstolar med sandpåsar, ifylld örngott eller liknande. 
  12. Gräv ett dike för att leda bort vattenmassorna. 
  13. Pumpa ut inkommande vatten med en länspump. Det är viktigt att säkerställa balans mellan trycket på insidan och utsidan av källaren vid länspumpning. Om marken utanför huset är mättad med vatten kan källargolvet eller väggen utsättas för ett tryck om källaren töms på vatten.
  14. Efter översvämningen: Kontakta försäkringsbolaget så snart som möjligt. 
  15. Be en elektriker kontrollera att det är säkert att slå på strömmen om du har haft vatten i bostaden. 
  16. Tvätta händer och var noga med hygienen efter kontakt med översvämningsvattnet. 
  17. Vänta med att dricka kranvattnet tills din kommun har meddelat att det är drickbart. 
  18. Var försiktig när vattnet drar sig tillbaka. Fastigheten kan vara underminerad och fundament kan ha skadats. Det kan vara farligt att vistas i fastigheten till följd av risk för ras. 
  19. Vädra ut fukten genom att öppna fönster och dörrar eller använd en avfuktare.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!