Protestlistan skrevs under av ett hundratal markägare och boende i området. Men protesten hjälpte inte och i slutet av januari blev de sista tillstånden godkända som möjliggör Bolidens mineralundersökningar.
— Man känner sig maktlös. Bristen på information från Bergsstaten och kommunen har inte varit tillräcklig. Till exempel var sista datumet för överklagan den 11 januari, men det fick vi ingen information om, säger Maria Flodström.
Processen med att söka tillstånden pågick under stora delar av 2020. Men trots det menar Maria Flodström att informationen om vad som pågår från de ansvariga myndigheterna har varit bristande.
— Bristen på dialog och information från deras håll gör mig mållös. Folk bor och verkar i de här områdena, men ändå kommuniceras det ingenting om vad som är på gång utan de bara kommer in och kör över oss. Det är ett otroligt nonchalant beteende att inte vara mer tillmötesgående.
Men Bergsstaten menar att de har informerat markägarna på det sätt som är brukligt i den här typen av processer.
— När en ansökan har inkommit till Bergsstaten så underrättas alla fastighetsägare och övrigt kända sakägare med ett brev, det har vi skickat ut även i det här ärendet. Då får de chansen att komma in med ett yttrande, men enligt våra diarier har det inte kommit inte något sådant, säger Cecilia Lund, gruvingenjör på Bergsstaten.
Heby kommun har skickat in ett yttrande till Bergsstaten om Bolidens ansökningstillstånd. Men kommunen menar att de inte har någon informationsskyldighet i frågan.
— Det är naturligtvis beklagligt om de berörda känner att de inte fått tillräckligt med information i ärendet. Som en del i Bergsstatens handläggning har Heby kommun skickat in ett yttrande till Bergsstaten. Det är därmed Bergsstaten som har informationsskyldighet. Heby kommun kan inte gå ut med andra myndigheters information då vi helt enkelt inte har mandat till det och heller inte alla fakta, säger Iris Löwendahl, enhetschef på mark- och planeringsenheten.
I dagarna har Boliden skickat ut ett brev till 2 400 markägare och boende i de områden de har fått undersökningstillstånd. I brevet står det att företaget bjuder in till ett digitalt informationsmöte som kommer anordnas någon gång under det första kvartalet 2021.
— Jag vill få en förklaring på exakt vad de ska göra och vart. Just nu ser det inte ut som att de ska göra något på just min släkts mark, men då är frågan när nästa etapp ska ske och vad de har planerat på längre sikt, säger Maria Flodström.
Anna Dumell är geolog på Boliden och har arbetat med tillstånden i Sala och Heby, hon menar att det digitala mötet är till för att ge invånarna mer information.
— Det är så många som bor i området, därför vill vi gärna gå ut med information om vilka undersökningar vi planerar i området, säger hon.
Bolidens undersökningar kommer främst bestå av borrprover av berggrunden, geokemiska provtagningar och jordprover. De flesta provtagningarna kommer ske i området kring Jugansbo på gränsen mellan Heby och Sala.
— Vi vill öppna en dialog med markägarna för att förklara vad vi sysslar med, svara på deras frågor och höra vad människor i området undrar över. Så vi hoppas att så många som möjligt kommer förbi och ställer sina frågor.