Hela låg- och mellanstadiet på Östervåla skola läser böcker som bara den just nu, både i skolan och hemma. Läsprojektet återkommer varje år och håller på i sju veckor.
– Om man läser intensivt en period säger forskningen att man ökar läsförståelsen, får bättre flyt och ökar läshastigheten, säger Lisa Erngren, lärare i årskurs tre.
Fyra gånger i vecka ska eleverna läsa en stund hemma. I skolan läser de både enskilt och har högläsning. Eftersom inte alla barn gillar att läsa högt, har de något de kallar stafettläsning.
– Alla har varsin bok och följer med i texten. Någon börjar läsa och när den tystnar tar någon frivillig vid, berättar Lisa Erngren.
Hennes klass läser ”Nelly Rapp och sjöodjuret i Bergsjön” av Martin Widmark.
Årets tema är ”Vad var det jag läste?”, det vill säga läsförståelse. De bokpratar efter Aidan Chambers boksamtalsmodell, med öppna frågor, till exempel vad man gillade/ogillade med boken och om man lade märke till några mönster.
Varje vecka under projektets gång har de en tävling då klassläraren läser upp en kort text ur en bekant bok och eleverna får gissa bok och författare.
De flesta elever är positiva till läsprojektet och skolbibliotekarien hjälper till att hitta böcker som intresserar dem.
– De märker att de får en skjuts i läsningen. Sedan finns det alltid de som tycker det är jobbigt att läsa, men de vet att det är bra för dem och att de behöver läsa i alla ämnen för att komma vidare, säger Lisa Erngren.