– Vi strider för att få ha kvar vår mottagning, säger Sven-Olov Hedkvist, ordförande i PRO i Älvkarleby.
För två år sedan lades distriktssköterskemottagningarna i Grillby, Karlholmsbruk och Vattholma ned. Nu föreslår Primärvårdsförvaltningen att även mottagningarna i Morgongåva, Bälinge och Älvkarleby avvecklas för att förvaltningen ska få sin ekonomi i balans.
Förslaget har väckt starka reaktioner hos PRO-föreningarna i såväl Vittinge-Morgongåva som Älvkarleby, och de båda föreningarna har skickat protestlistor med hundratals namnunderskrifter till landstinget.
– Mottagningen i Älvkarleby har ett stort upptagningsområde och en flytt till Skutskär innebär längre resor för oss. Man vill ju ha närhet till distriktssköterskemottagningen. Det blir svårt att ta sig till Skutskär och många äldre kommer att få betala taxiresor, säger Sven-Olov Hedqvist.
PRO i Vittinge-Morgongåva skriver till landstinget att de ser en eventuell nedläggning som ett ”oerhört bakslag” och påpekar att Vittinge hyser många äldre, varav somliga är ”skröpliga” och andra ”saknar både bil och körkort”.
Ludvig Larsson (FP), ordförande i landstingets produktionsstyrelse, understryker att förslaget inte kommer från politiskt håll, utan från tjänstemännen, och att det inte ännu är politiskt färdigbehandlat. Produktionsstyrelsen har bett om Hälso- och sjukvårdsstyrelsens synpunkter innan man tar beslut i frågan.
– Hälso- och sjukvårdsstyrelsen företräder patienterna och vi behöver deras synpunkter för att få veta vad som skulle hända ur patienternas och medborgarnas synvinkel om distriktssköterskemottagningarna lades ned.
Förslaget att lägga ned mottagningarna ger inte några större kostnadsmässiga effekter, menar Ludvig Larsson, och han påpekar också att Primärvårdsförvaltningen redan har vidtagit åtgärder som innebär att budget nås nästa år. Han säger dock att man vill se över möjligheten att samverka med kommuner för att dra ned lokalkostnader, och att problem med lokalen i Älvkarleby, som bland annat inte är handikappanpassad, måste åtgärdas om man ska behålla mottagningen.
– Vi kommer inte att ta några förhastade beslut som gör att patienter kommer i kläm, utan vi kommer att titta på aspekter som längre resvägar för patienter och konsekvenser för äldre patienter. Vi måste göra en helhetsöversyn och vi ska se till att det finns bra primärvårdsnärvaro på alla de här orterna.
I september hoppas Ludvig Larsson att Produktionsstyrelsen ska kunna ta beslut.