Politisk majoritet för kommunfixare i Heby
Äldre personer i Heby kommun som bor kvar hemma så länge som möjligt kommer troligtvis att kunna få hjälp med att utföra riskabla sysslor av en så kallad kommunfixare. Politikerna är ense om att det är en bra idé.
Syftet är att förebygga fallolyckor och därigenom att spara vårdkostnader. En höftledsfraktur beräknas kosta mellan 150 000 kronor och 250 000 kronor, en kostnad som brukar fördelas jämnt mellan landsting och kommun.
S väckte förslaget i motion
Den allmänna trenden är att allt fler äldre personer bor kvar hemma så länge som möjligt. Det leder till ökade risker. Landstinget i Heby har redan ett projekt med uppsökande rådgivning till de äldre för att förebygga olyckor.
Frågan om en kommunal fixare har tröskats igenom nästan hela den politiska apparaten i Heby sedan socialdemokraten Carina Schön väckte förslaget i en motion till kommunfullmäktige i maj i år.
Beredningen för social- och fritidsfrågor, styrgruppen för välfärdsfrågor och nu senaste kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget. Nu fattas bara att verksamhetsnämnden bestämmer vem som ska utföra tjänsterna, hur det hela ska finansieras och att kommunfullmäktige därefter klubbar igenom beslutet.
— Tanken är jättebra. Frågan är vilka tjänster som ska inrymmas och om de ska hänga ihop med hemtjänsten eller utföras av Hebygårdar. Kanske bör även snöskottning ingå, säger verksamhetsnämndens ordförande Carl-Ove Ernlund (c).
Kan bli aktuellt som plusjobb
Nämnden har tidigare skrivit att en kommunfixare kan finansieras via ett nationellt handlingsprogram. I regeringens budget för 2006 finns ett tvåårigt sysselsättningsprogram där anställningsstöd införs för så kallade plusjobbare. Det kan till exempel vara en långtidsarbetslös person som tar jobb som hjälpreda åt äldre personer och får sin lön subventionerad med statliga medel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!