– Det har visat sig att politiken i rätt stor utsträckning styrs av myndigheternas regelverk och det gör det svårt att genomföra snabba beslut i en krisartad situation, säger Solveig Zander.
Hon besökte privata Olivlundens HVB-boende för ensamkommande flyktingbarn i sällskap med de lokala partivännerna Gudrun Wängelin Lernskog och Annika Krispinsson, den senare kommunfullmäktiges ordförande.
Solveig Zander pekade på den överenskommelse som sedan några dagar samtliga riksdagspartier utom V och SD står bakom.
– Den betyder att alla kommuner tvingas ta emot flyktingar, men ger dem också betydande belopp för att bygga om och anpassa befintliga tomma lokaler till flyktingboenden. Men det tar sin tid, och till dess sätter jag mitt hopp till civilsamhällets vilja att hjälpa människor i nöd.
På Olivlunden vid Torget i Heby vistas för närvarande 28 ensamkommande barn i åldern 14–19 år, dessutom sammanlagt 15 unga i tränings- och familjeboenden på andra adresser i Morgongåva och Heby. Flertalet är från Afghanistan.
UNT rapporterade i förra veckan att det i kommunen finns drygt 60 ensamkommande flyktingbarn. Annika Krispinsson uppger att antalet förmodligen är större.
– Flertalet har placerats hos oss av andra kommuner och i princip är det endast i barnomsorgen och skolgången som vi får ett konkret åtagande. Hur många det rör sig om vet därför bara rektorerna.
Prisque Cogba, som förestår verksamheten på Olivlunden i Heby, sade att man för tillfället på grund av lokalbrist inte kan ta emot fler.