Politiker stoppade myggbekämpning
Forskarna ville bespruta en gång till med Bti, men politikerna sade nej.Det öppnade för myggplågan som nu slagit till på många håll utmed Nedre Dalälven.
I år har en besprutning skett i juni. Men i mitten på augusti varnade forskarna för att stora mängder larver av den speciella översvämningsmyggan fanns i de vattensjuka i våtmarkerna efter regnen i augusti och rekommenderade en bekämpning till.
—Vi resonerade på det sättet att sommaren varit myggfri och nu var folk tillbaka från semestern och ungarna i skolan. Kanske skulle det kalla höstrusket fortsätta och då är inte människor utomhus på samma vis, säger Anette Wiktorsson (s), kommunpolitiker i Sandviken och ordförande i styrgruppen för projektet Biologisk myggkontroll.
—Så kom det varma och soliga vädret tillbaka i början på september. Folk gick i shorts och linne när larverna kläcktes.
Felchansning
Anette Wiktorsson medger att det var en chansning som gick fel att neka en omgång till med antimyggmedlet Bti:
—Jo, med facit i hand hade vi valt att bespruta områdena vid Österfärnebo, Tärnsjö och Huddunge.
Men, säger hon, det kostar cirka 900 000 kronor att göra det och projektet har en politisk-ekonomisk kontrollstation.
— engarna i projektet är inte obegränsade. Vi tog också hänsyn till att områdena vi nu tillåts bespruta kan utvidgas nästa sommar och kanske behövs tre insatser då?
Behövs nästa säsong
—Vi måste helt enkelt vara försiktiga med anslagen och vissa år behöver vi kunna flytta med en del pengar till nästa säsong, säger Anette Wiktorsson som bor i Årsunda söder om Sandviken som också drabbats av stickmyggorna.
Gösta Persson (m) kommunpolitiker i Heby och styrgruppens vice ordförande, pekar på att hälften av projektets budget till och med år 2007 är vikt för kontroll- och övervakningsprogrammet som forskarna ansvarar för och som skall besvara den viktiga frågan om Bti inverkar ogynnsamt på ekosystemet.
—Om områdena som får besprutas utökas i framtiden, kanske inte bara i Nedre Dalälven utan även på andra håll i landet, kanske samhället av ekonomiska skäl måste ställa frågan hur myggfritt vi kan tillåta oss att ha?
—Kanske har vi bara råd att bekämpa de värsta topparna under sommarmånaderna?
Gösta Persson anser att det även kan bli nödvändigt att minska befintliga våtmarker i tätbebyggda områden, åtminstone inte skapa nya, eftersom de är potentiella myggkläckningsplatser och översvämningsmyggan kan sprida sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!