Planer för skydd av natur klubbade
Länsstyrelsen fastställde på tisdagen bevarandeplaner för 137 Natura 2000-områden. Beslutet klargör vilka områden i länet som skyddas av speciella EU-direktiv och hur de skall skötas.
- Alla markägare har fått ta del av förslagen till bevarandeplaner och har kunnat lämna synpunkter på dem före dagens beslut, säger naturvårdshandläggare Mikael Lindberg på länsstyrelsen i Uppsala.
Nästan alla har haft förståelse för att områdena behöver skyddas med Natura 2000.
- I några fall har skogsbolag varit negativt inställda. De kräver ersättningsmark och lämplig skog finns inte alltid att tillgå och dessutom är det en förhandlingsfråga som tar tid att bli överens om, säger Mikael Lindberg.
Naturreservat är alltid i statlig eller kommunal förvaltning, försedda med detaljerade föreskrifter och utmärkta och skyltade för allmänheten.
Så är det inte med alla Natura 2000 områdena, om det inte också är naturreservat. 30 procent av Natura 2000-områdena är anonyma men belagda med tillståndsplikt.
- Det kan vara en privat markägare som får bidrag för att sköta en betesmark till exempel Men om skyddet av naturvärdena kommer i konflikt med någon verksamhet kan området ombildas till naturreservat, säger Mikael Lindberg.
Det kan också vara fråga om att skydda kraftledningsgator som gett fjärilar och växter en chans att överleva när nästan alla slåtterängar som fanns förr försvunnit.
Hebys länsbyte tillförde 30 Natura 2000 områden till Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!