Personal inom äldreomsorgen sägs upp när kommunen sparar

När Heby kommun vid årsskiftet inför det så kallade resursfördelningssystemet blir resultatet av allt att döma att personal inom äldreomsorgen sägs upp.

Heby2005-11-04 00:00
Det finns redan en tidsplan:
Vecka 47 informeras facken, vecka 49 förhandlingar enligt turordningslistan och vecka 50 meddelas uppsägningar, erfar UNT.
Hur många som kommer att sägas upp är oklart, men kvaliteten inom äldreomsorgen kan komma att försämras.
Resursfördelningssystemet har politiskt stöd eftersom det syftar till att skapa större rättvisa mellan verksamheterna. Pengarna kommer dit de behövs mest.
Men nu höjs varningar för att kommunledningen mot bakgrund av den svåra ekonomisk situationen frestas att använda systemet för att fördela resurserna till att spara i stället.
Och då verkar äldreomsorgen att komma i kläm.

Underskott i flera år
En utredare har tittar på hur många årsarbetare som verksamheten har i dag och dess kostnader och jämfört med en ramtilldelning, det vill säga ett bestämt antal personal per omsorgstagare i de olika boendeformerna, inklusive löneökningen nästa år.
Resultatet blir i de flesta fall en övertalighet på servicehus och gruppboenden, erfar UNT.
— Det är helt nytt för mig, säger Carina Schön (s) ledamot i kommunstyrelsen.
— Resursfördelningsmodellen syftar till större rättvisa, inte till besparingar.Till exempel skall enheter med större vårdtyngd få mer resurser.
Ekonomichefen Torbjörn Larsén förtydligar:
— Resursfördelningssystemet är ett verktyg att dela ut en given summa pengar med, och har i sig ingenting att göra med kommunens ekonomi eller med besparingar.
— Men visst har Heby kommun ekonomiska problem på grund underskott i flera år. Dessutom får vi också nästa år mindre intäkter från statsbidrag och skatten.
Torbjörn Larsén säger att det då bara finns tre sätt att gå till väga på.
— Minska utgifterna, höja effektiviteten eller omprioritera.

Brister i kommunikationen
Det sägs att du fått för stor makt över budgeten och att det i själva verket är du som styr budgetarbetet?
— Tjänstemännen lägger fram förslag till diskussion, politikerna styr processen och fattar besluten. Problemet är väl att vi haft för litet tid att diskutera med varandra. Brister i kommunikationen helt enkelt, som i så fall måste rättas till, svarar Torbjörn Larsén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!