Pengar till kamp mot mygg dröjer
Hur kommer det att bli med myggbekämpningen i Nedre Dalälven? Lokalbefolkningen fruktar en ny invasion av översvämningsmygg i sommar.
Foto: Hans Lundgren
På måndagen kallade statsekreteraren Jöran Hägglund företrädare för berörda länsstyrelser och regionorgan till ett möte i Rosenbad:
- Det negativa beskedet var att inga statliga pengar finns att tillgå. Det positiva beskedet att vi skall kallas till ett nytt möte i höst, vilket jag väljer att tolka som att regeringen vill hitta en lösning ändå, säger chefen för regionförbundet i Uppsala län, Chatarina Blom.
Naturvårdsverket har dessutom uppdragit åt en Umeåprofessor att utvärdera de rön som fått en forskargrupp i Uppsala att dra slutsatsen att bekämpningsmedlet - Bti - inte påverkar andra arter än stickmyggor.
- Det finns en risk för att båda dessa faktorer, finansieringen och den nya utvärderingen, ogynnsamt kan påverka den framtida bekämpningen, säger vice ordförande i projektet, Gösta Persson i Heby.
Beträffande finansieringen har regeringen hittills hänvisat det ansvaret till berörda länsstyrelser och regionorgan.
- Det rör sig om pengar som skall förstärka lokala EU-projekt, men de medlen får inte användas till den här typen av insatser, det vill säga som driftsmedel, säger Catharina Blom.
I en interpellation till miljöminister Andreas Carlgren (C) kräver kristdemokraten Mikael Oscarsson att regeringen "sätter ned foten":
"Jag anser att staten har ett speciellt ansvar i området på grund av myggproblemets omfattning." Områdena där översvämningsmyggan i hög grad produceras - nationalparken Färnebofjärden och angränsande naturreservat - är statligt ansvar påpekar Oscarsson.
Dessutom måste rapporten om bekämpningsmedlets effekter inväntas innan någonting vidare kan ske.
- Med hänvisning till det kan det dröja innan det blir något beslut om finansieringen. Risken är att Uppsalaforskarna ägnar sig åt andra verksamheter och att bekämpningsorganisationen läggs ner, säger Gösta Persson.
Enligt Katarina Johansson, forskningssekreterare på Naturvårdsverket, har verket två gånger låtit utvärdera myggprojektets forskningsdel:
- Ja, 2005 och 2007. I princip har forskningen fungerat bra. Den kan inte påvisa effekter av Bti på andra arter, bara att medlet minskar stickmyggen, i det här fallet den så kallade översvämningsmyggan.
När verket nu för tredje gången beslutat utvärdera myggprojektet är det en annan enhet på verket som står bakom.
Uppdragstagaren, Christer Nilsson, professor i landskapsekologi vid Umeå universitet, uppger att han lämnar in sin slutrapport senast den 1 oktober i år.
- Men redan i slutet av maj kommer jag att ge Naturvårdsverket ett preliminärt yttrande över forskningen som bedrivits i projektets regi. Innan det är offentligt vill jag inte avslöja något om innehållet.
Är du helt fristående från Naturvårdsverket?
- Ja, naturligtvis. De ersätter mig för mitt arbete, men de har givetvis inte uttryckt några speciella önskemål om vad jag skall komma fram till, om det är det du menar. De vill bara att jag professionellt bedömer forskargruppens arbete.
Christer Nilsson säger att han kommer att undvika att vara för binär i sina omdömen, det vill säga exempelvis peka ut forskningen som enbart bra eller dålig.
- Jag försöker snarare att vara konstruktiv. Mitt uppdrag är att ge Naturvårdsverket ett bra beslutsunderlag.
Christer Nilsson medger att hans slutsatser kommer att ha betydelse för den fortsatta finansieringen av myggbekämpningen.
- Ja, det är min bedömning.
- Myggforskarnas rön har tidigare remissbehandlats i fler omgångar, och det har gett en del inlagor, men nu har de haft mera tid att presentera ett fullständigare material. Till mitt förfogande har jag också mycket internationell litteratur om Bti-problematiken, säger Christer Nilsson.
En eventuell framtida myggbekämpning med Bti i naturskyddade områden kommer att kräva fortsatt vetenskapliga uppföljningar, inte minst för att bekämpningen är förbjuden och kräver dispenser.
Christer Nilsson säger att merparten av dem som tagit kontaktat honom har uttryckt åsikten att de inte vill ha myggbekämpning med Bti i Nedre Dalälven
- Ett exempel är lokala lantbrukare som måste evakuera betesdjur i två veckor i samband med besprutning från luften. Det är både svårt och kostsamt och det vill de inte vara med om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!