Patient drabbad av länsbytet

- Sjukvården tar inte hänsyn till patienten. Vi känner oss lurade.Så säger hustrun till en man från Östervåla som nu i veckan bollas mellan Akademiska sjukhuset i Uppsala och Centrallasarettet i Västerås.

Heby2004-06-30 00:00
Till och med den 31 januari gällde samarbetsavtalet mellan landstingen, som gav kommuninvånare i Heby möjlighet till sjukvård i Uppsala. För Västmanlands läns landsting var avtalet en dålig affär. Enligt en beräkning som ekonomidirektören Lena Burström gjorde, kunde landstinget spara 20 miljoner kronor i år på att säga upp avtalet.
Så gjordes och det resulterade i protester från kommuninvånarna i Heby, främst i den norra delen varifrån avståndet till Västerås är som störst och kraven på en länsbyte är som starkast. Uppsägningen av avtalet skulle komma att drabba enskilda patienter och deras anhöriga, som har dubbelt så lång väg till Västerås som till Uppsala.

Buksmärtor
En 62-årig man från Östervåla drabbades för ett år sedan av svåra buksmärtor. Han tog sig till Akademiska där han fick vård. I höstas hände samma sak igen. Strax därefter hände det på nytt under en utlandssemester och mannen fick sjukhusvård där han befann sig. Efter hemkomsten lades han in Akademiska för en genomgående undersökning. Diagnosen blev kronisk bukspottkörtelinflammation.
De senaste månaderna har han mått bra, men veckan före midsommar kom smärtorna tillbaka. Han tog sig till vårdcentralen till Östervåla, där en familjeläkare skrev en specialistvårdsremiss till den expertläkare på Akademiska som hade gjort undersökningen.

"Jag blev upprörd"
Enligt de tillämpningsföreskrifter som familjeläkarna i Heby-Östervåla har att rätta sig efter får inga remisser skrivas för nya patienter för vård inom landstinget i Uppsala län. Däremot får förnyande remisser skrivas dit för tidigare patienter om den behandlande kliniken i Uppsala begär det. Läkarna får också i undantagsfall remittera patienter till Uppsala om "den medicinska bedömningen är sådan att det är till väsentlig fördel för patientens behandling", som det står i föreskrifterna.
I söndags kväll fick mannen sina magsmärtor igen. Han tog sig till akuten på Akademiska, där han lades in för natten på den kirurgiska avdelningen. Han fick morfin som smärtstillande medicin.
På måndagen fick hans hustru veta från sjukhuset att hennes make i egenskap av Östervålabo borde vårdas på Centrallasarettet i Västerås och att en ambulanstransport dit var beställd.
- Jag blev upprörd. Jag kunde åtminstone skjuta upp transporten till eftermiddagen så att jag hann till sjukhuset för att träffa min man. Han mår inte bra av sånt här. Han är väldigt besviken. På Akademiska hade han sin läkare som är expert på bukspottkörtelsjukdomar, men Västerås är helt främmande för honom, säger hustrun till UNT.

Lider av grå starr
Avdelningsläkaren på Akademiska hade gjort den medicinska bedömningen att mannen kunde flyttas till Centrallasarettet i Västerås och den läkaren som tidigare hade undersökt honom hade inga invändningar. Till saken hör att det rådde en viss överbeläggning på avdelningen i måndags.
I Västerås fördes mannen inte direkt till en avdelning utan till akutmottagningen, där en Västeråsläkare kunde göra en egen undersökning av fallet.
Den 62-årige mannen lider även av grå starr. Den behandlas på Akademiska. I tisdags opererades i det ena ögat. På torsdag ska han tillbaka dit för en kontroll.
- Då blir det en ny ambulanstransport tillbaka till Uppsala. Bara detta talar för att han borde ha fått stanna där, Sjukvården tar inte hänsyn till patienten, säger hans hustru.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!