Partierna i Heby oense in i det sista
Vilka politiska koalitioner kan man tänka sig efter valet i Heby kommun? Det frågade debattledaren, radiojournalisten Torbjörn Lindberg, när slutdebatten i Heby Folkets hus på onsdagskvällen närmade sig målsnöret.
@3a Text:— Släng alla partibeteckningar, vi måste jobba tillsammans, sade Charlotte Wall (lp).
Carl-Gunnar Johansson (kd) ville ha en allians, trots allt. David Olsson (m) ville också ha en allians liksom Tomas Bergström (fp):
— Men vi är också öppna för alla samarbetsformer bara vi möts med respekt, sade David Olsson.
— Problemet är centern. Efter valet kanske de går ihop med sossarna, sade Tomas Bergström.
Ingen nämnde länsbytarna
Carina Schön (s) framhöll det goda samarbetet med vänsterpartiet sedan många år och Leif Nilsson (v) sade att det behövs en stark majoritet.
— Då kan vi till och med tänka oss blocköverskridande lösningar.
Charlotte Wall konstaterade efter denna redovisning att inget av partierna nämnt länsbytarna som samarbetspartner.
— Vi är allas slagpåse, på den punkten tycks vi ha skapat ett slags enighet i alla fall.
Centerns Carl-Ove Ernlund, tilllika kommunalråd i minoritetsställning, erinrade om att c är ett borgerligt mittenparti.
— Därmed kan vi bilda koalitioner såväl till vänster som till höger. Viktigast är dock ett samarbete som gynnar Heby kommun, och då behövs det en politisk ledning som kan fatta svåra och tunga beslut, sade han.
Och några av dem var debattörerna inne på under kvällens diskussioner som löpte över tre vida fält: äldreomsorgen och skolorna i framtiden samt hur ekonomin skall kunna repareras.
Sossarna varnade för att friskolor tar resurser från de kommunala skolorna och utarmar dem. Kd skyllde kostnadsökningarna på ineffektiviteten i Öppna Heby.
M och fp återkom ofta till fördelarna med kundvalssystem och en peng som följer eleven och den äldre och där kommunala verksamheter konkurrensutsätt av kooperativ och privata aktörer.
—Men det vill inte centern trots att riksalliansen vill, sade Tomas Bergström.
— I alla fall inte om det är den så kallade Nackamodellen som skall införas. Vi är för valfrihet men efter en Hebymodell, sade Carl-Ove Ernlund.
Inte heller LP vill ha kundvalssystem. Charlotte Wall hävdade att det pågått diskussioner sammanlagt i flera veckor med m och fp om namnet på valfriheten.
— Men de vill bara ha kundval och längre kom vi inte.
Vill inte höja skatten
M och fp vill, till skillnad från övriga partier, undvika en skattehöjning och i stället finna andra vägar, besparingar och intäktsökningar.
— I november måste vi kunna komma överens om en budget som kan börja stabilisera ekonomin, annars befarar jag att vi ställs under tvångsförvaltning, sade Carl-Ove Ernlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!