På spaning bland julmaten

Nu är julbordens tid och troligen kräver vi konsumenter att få veta att det är prima mat vi stoppar i oss.

Innan Sara Henriksson beger sig in i köket kollar hon ordningen i matsalen.

Innan Sara Henriksson beger sig in i köket kollar hon ordningen i matsalen.

Foto: Pär Fredin

Heby2013-12-06 13:00

Kommunernas livsmedelsinspektörer gör kvalitetskontroller ända fram till dagarna för julafton då näringsställena i stället börjar snegla på nyårssupén.

UNT följde med Sara Henriksson när hon inspekterade Älgparkens restaurang i Gårdsjö norr om Morgongåva som sedan flera år tillbaka kombinerar besök hos älgarna med julbordets kalla och varma läckerheter samt, för den som orkar, en titt på loftet där en närmast oöverskådlig samling keramikjultomtar kan begapas.

Eftersom julbord serveras som buffé krävs att alla livsmedel hålls vid rätt temperatur. Värmebehandlade livsmedel skall serveras kalla och temperaturen får då vara max + 8 grader. De rätter som serveras varma bör hålla minst + 60 grader. Det kräver kylda serveringsbord eller kylplattor, respektive värmeplattor eller annan utrusning för varmhållning eftersom livsmedlen oftast står framme i flera timmar.

Finns inte det kan mikroorganismer växa till i maten och bilda toxin (gift) som gör oss sjuka.

Älgparkens restaurang tar emot max 80 gäster. Denna premiärdag finns där 43 förväntansfulla gäster. Sara Henriksson, som skall besöka fler restauranger, den närmaste tiden, berättar hur hon går till väga:

– Jag skapar mig först en allmän uppfattning hur det ser ut i restaurangen och om maten placerats så att gästerna inte behöver sträcka sig i onödan och kollar temperaturen på ett urval av livsmedlen som serveras och att det finns tillräcklig kyl- och fryskapacitet som också håller rätt temperatur.

Innan hon inspekterar köket tar hon på sig en skyddsdräkt och mössa och platsskydd på skorna.

– Råvaror och beredda livsmedel måste förvaras väl åtskilda och övertäckta med plastfilm eller lock för att förhindra att mikroorganismer överförs exempelvis från någon råvara till färdiglagade livsmedel. Restaurangen bör också följa väl beprövade recept vid inläggningar av sill och inte experimentera med egna saltmängder och ättiksyrahalter.

Älgparken får tummen upp av Sara Henriksson. Här är allting rätt.

Leif Lindh, som driver den tillsammans med sin fru Ilona Carlengård, berättar att under nästa år öppna de en fullt utrustad övernattningsstuga i parken där det också kan serveras mat.

– Förnyelse är viktigt. När det är mörkt ute belyses älgarna med spotlights när de kommer i närheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om