Stephan Hinton, 63 och Phillip Wayer, 51 är bekymrade över samhällsutvecklingen där ungdomar är bostadslösa, landsbygden avfolkas och krig och globala miljöhot tvingar miljontals människor på flykt. Sina dubier delar de med ladans ägare, Per Olov Sundelin, 70.
1 Hur kan ett hus som ryms på ett lastbilsflak och kan dras efter en SUV lösa samhällsproblemen?
- Människor måste kunna flytta tillbaka till landet igen där maten finns. Det här är ett billigt och flexibelt hus avsett för förnybar energi från sol och vind. Vi bygger det här första huset för en Värmdöbo som vill ha ett överlevnadsställe som han uttrycker saken, säger Stephan Hinton.
2 Men något måste det kallas för?
- Det är varken en amerikansk bostadsvagn eller en svensk husvagn, inte heller politiska idéer som Friggebod eller Attefalshus, säger Phillip Wayer. Men vill och kan man stanna någonstans permanent kan man kalla det för ett Attefallshus och få bygglov.
- Men det är ett hus som ger studenter och invandrare bostad liksom människor som söker en annan livsstil och inte vill skuldsätta sig för miljonbelopp. Det ger också äldre möjlighet att bo i närheten av sina barn och barnbarn. Att kalla det för ett obromsat lastfordon i trä är för omständligt. Närmast står det väl Tiny-Hous, men har en egen mycket svensk karaktär.
3 Beskriv det!
Sex gånger 2,55 meter och drygt fyra meter högt. Byggt i trä och kan därmed underhållas vilket är en mycket viktig faktor. Egenkonstruerade lättbjälkar. Plats för spis, kyl diskbänk, toalett och dusch. Inga kemikalier i byggmaterialet. Välisolerat i väggar, golv och tak. Designat som en permanentbostad, men hjulen ger ägarna en mental säkerhet, säger Stephan Hinton. Och priset förstås: 170.000 kronor plus moms.
4 Vad menar du med mental säkerhet?
– Att de som bor i det vet att de kan komma loss om de vill. I Sverige har många en mycket liten social kompetens men en stor ekonomisk kompetens, det vill säga stora lån för villan i vilken de sitter fast. Särskilt i Stockholm är uthålligheten i en krissituation extremt låg. Vår livsmedelslogistik till exempel gör att det finns mat i butikerna i bara fem dagar. Lokalt odlad ekoligisk mat, rent vatten och förnybar energi är existensens hörnstenar. Vårt hus kommer inte att omvända alla, men vi hoppas att några förstår, säger Stephan Hinton som skrivit prospektet till huset.
5 Har ni några fler kunder?
– Ja, i januari skall vi bygga två till hus. Vi tar gärna emot flyktingar som kan snickra och bygga. Ännu är huset något av ett experiment, en prototyp. Vi lär oss. Tar efterfrågan fart kan det bli nödvändigt att utöka lokalerna. Men ännu så länge fungerar det utmärkt här hos Per-Olov, säger Phillip Wayer.
6 Vad säger myndigheterna?
– Inte så mycket, det här är något helt nytt. Men flera kommuner har visat intresse, bland annat i Skåne, Västsverige och Dalarna. Vi skall kontakta Heby kommun efter helgerna, enligt Phillip Wayer.
7 Vad säger Per Olov Sundelin?
– Lillstuga vore ett bra namn på huset. För egen del trivs jag på landet. Jag flyttade hit från Stockholm för tjugo år sedan. Men de ständiga elavbrotten är besvärliga. Man kan inte leva utan vatten. De här båda överlevnadsexperterna har hjälpt mig att installera ny batteriteknik som ger ström vid framtida avbrott, säger han