På deras tomt står flera byggnader och husvagnar. Oljefat, jordbruksredskap och en hel del annat ligger på marken. Nu ska allt bort, efter ett beslut i Hebys bygg- och miljönämnd.
– Det är inte särskilt vanligt med så ingripande åtgärder. I regel räcker det med att ta kontakt med fastighetsägaren och ha en dialog varpå fastighetsägaren själv åtgärdar eventuella problem, säger Angelika Hedenström vid Heby och Sala kommuns gemensamma byggenhet.
I det här fallet har dock dialogen uteblivit. Ingen av de tre personer som står som ägare till fastigheten har gått att nå sedan i augusti 2022. Så sedan dess har kommunens försök varit fruktlösa.
Beslutet innefattar det boningshus på drygt 120 kvadratmeter som står på tomten, men även en rad andra byggnader som växthus, hönshus, bodar, containrar och ett flertal husvagnar.
Huvudbyggnaden som nu måste rivas påbörjades av en tidigare ägare. Bygglov för ett fritidshus beviljades redan 2014 men färdigställdes aldrig under bygglovstiden. Vid en inspektion 2022 med de nuvarande ägarna på plats konstaterades att byggnaden var i dåligt skick. Ägarna uppgav då att huset inte gick att använda på grund av omfattande fuktskador och angrepp från skadedjur.
Knappt ett år senare gjordes en ny inspektion. Då hade förfallet och nedskräpningen eskalerat och trots flera försök hade ingen av delägarna besvarat byggnadsnämndens brev och mejl.
Nu sätter Heby kommun ned foten.
Listan över vad som måste åtgärdas enligt föreläggandet är lång. Det ofärdiga bostadshuset måste rivas och städas bort, tillsammans med samtliga förrådsbyggnader och två växthus på sammanlagt över 700 kvadratmeter. Vidare ska bland annat flera husvagnar, en lastbil med körförbud, och en hel del rostiga och trasiga metallföremål, vitvaror, tunnor och däck avlägsnas från fastigheten. Ägarna har fyra månader på sig.
Det ofärdiga bostadshuset döms ut helt av byggenheten. "Då det inte längre ses som möjligt att sätta byggnaden i stånd med ett åtgärdsföreläggande, samt dess uppenbara fara för liv och hälsa, bedöms att en rivning av byggnaden därför är nödvändig", skriver man i sin bedömning.
Vad händer om fastighetsägarna inte gör det?
– Då kan bygg- och miljönämnden besluta att utföra rivning och städning på ägarnas bekostnad. Nämnden kan även besluta om viten, säger Angelika Hedenström.
UNT har inte lyckats nå ägarna till fastigheten för en kommentar.