Ostmakarna som bufflar sig fram

Bilisterna undrar nog vad det är för slags underliga kor som betar på ängarna en halvmil öster om Harbo. Svaret är indiska vattenbufflar som skall förse den lokala uppländska marknaden med färsk, fet mozzarella.

Pontus Elvingsson med sina vattenbufflar.

Pontus Elvingsson med sina vattenbufflar.

Foto: Hans E Ericson

Heby2012-06-19 16:21

Denna ost framställs nämligen av opastöriserad vattenbuffelmjölk.

På tisdagen förevisade initiativtagaren Pontus Elvingsson flocken bestående av åtta kor och en tjur för bland andra landshövdingen Peter Egardt.
– De ger tillsammans 40 liter om dagen, de andra kommer i gång i höst räknar vi med, säger Eva Verner, gift med Pontus Elvingsson och den som i första hand kommer att sköta djuren.
Paret har ställt i ordning ett gårdsmejeri för tillverkningen av mozzarella, samt en gårdsbutik där osten skall säljas.

Landshövding Peter Egardt sammanfattade besöket:
– Det här visar att en idé som vid ett första påseende kan förefalla halvtokigt i själva verket kan utveckla landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om