Östervålabor i protest mot upphört sjukvårdsavtal
Vi är här för att manifestera vår tro på en humanitär och solidarisk sjukvård. Vi har tänt våra facklor för alla dem som har etablerat en trygg läkarkontakt i Uppsala och som känner en stor oro inför nedmonteringen av sjukvården.
— Några mil mindre kan betyda en människa mer. Det här är ingen politisk poängjakt, utan en manifestation i demokratins och solidaritetens namn. Vi uppmanar landstingspolitikerna att lyssna till fotfolket, sade Eva Gustavsson.
Ett stort fackeltåg med uppskattningsvis 400 deltagare gick genom i Östervåla vid 17-tiden, från skolgården till torget där mötet hölls och sedan vidare till vårdcentralen, där facklorna lades ned. Ett par timmar senare gick ett likadant fackeltåg genom Heby, men det var betydligt mindre — ett hundratal personer deltog.
Norra kommundelen drabbas mest
Det är de boende i norra kommundelen som drabbas mest av det uppsagda avtalet. Därför vill de undantas från inskränkningarna som det uppsagda sjukvårdsavtalet innebär. Landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland Glenn Andersson (s) har sagt att något undantag inte kan göras, eftersom det skulle strida mot kommunallagens princip om kommuninvånarnas likställdhet.
Ingen förståelse
Kommunalrådet i Heby Rolf Edlund (s) har ingen förståelse för synsättet.
— Vad är det för likställdhet om Östervålaborna måste åka 10 mil till lasarettet i Västerås när de har Akademiska som bara ligger fem mil bort?
Det var majoritetspartierna i Heby kommun, de så kallade Framtidspartierna c, lp, fp, c, mp, och kd, samt de fristående moderaterna, som hade kallat sina medlemmar och sympatisörer till demonstrationen. De gick under den gemensamma beteckningen Medborgargruppen för valfrihet i sjukvården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!