Ikonen invigdes på söndagen i samband med biskop Ragnar Persenius visitation av Östervåla och Harbo församlingar.
Anders Hollmer från Uppsala hade hört talas om invigningen av ikonmålaren själv, Christina Lundström som kallar sig ikonograf.
- Jag blev väldigt nyfiken och sökte mig hit för att se ikonen. Bilden är majestätisk, Maria utstrålar en ödmjuk pondus. Placeringen tätt intill kyrkmålningen av vägfarandes skyddshelgon, S:t Kristoffer, är mycket träffande och förstärker symboliken i ikonen av Maria på tidernas väg, säger Anders Hollmer som tycker att ikonen ger ett slags inre ljus som griper tag.
För Ragnar Persenius som invigde ikonen är den ett fönster mot himlen.
- Människans möjlighet att få kontakt med det gudomliga, säger han koncist.
Christina Lundström blev glad när kyrkoherde Håkan Nilsson i Östervåla församling kontaktade henne och berättade att församlingen skulle beställa ikonen.
På bilden står vägvisandets Maria med vandringsstav i helfigur vid väg 272. Maria står på grå granit, omgiven av välkända lokala miljöer, Aspnäs gårdskyrka och Östervåla kyrka, som är som framsprungen av himmel och jord; ena halvan är i himlen, den andra i jorden. Bakgrunden är i guldfärg, och Tämnarens strand möter himlen.
Miljöerna på ikonen präglas av landsbygd och här finns flera välkända byggnader i trakten som hembygdsgården och stolen, stolen är ju något av symbolen för Östervåla. Vägarna på ikonen har inget plötsligt slut, utan formar om sig till ett surrealistiskt klipplandskap.
Marias hand pekar på altarfönstrets Kristus, hennes blick möter betraktaren och hennes stav binder samman himmel och jord.
- Äggtempera är en trevlig färg att jobba med, men det har gått åt fasligt många äggulor, jag har knäckt många ägg, ler Christina Lundström när hon berättar om det halvårslånga arbetet med att slutföra konstverket som nu fått sin plats i Östervåla kyrka.