Oscarsson kräver tillstånd för BTI
Mikael Oscarsson, Uppsalabo och riksdagsledamot för kristdemokraterna, skriver på torsdagen till miljöminister Andreas Carlgren och kräver "fleråriga tillstånd för spridning av BTI även i naturskyddsområden i Nedre Dalälven".
Därmed sätts fingret på de problem myndigheterna nu står inför: Kemikalieinspektionen gick på Naturvårdsverkets remissyttrande i våras och sade nej till dispens för att sprida BTI i närheten av nationalparken Färnebofjärden. Nu flyger myggen från de naturskyddade områdena rakt in i samhällen och byar utmed Nedre Dalälven.
Folk kan inte vistas utomhus, företagare skadas ekonomiskt, djur plågas. Men det saknas både pengar till nya luftinsatser och lagret av BTI är i det närmaste slut.
Samtidigt utreder en professor i Umeå om BTI verkligen kan användas i Sverige. Naturvårdsverket, som är expertens uppdragsgivare, misstänker att den forskning som bedrivits inom myggprojektets ram under de senaste fem åren kan vara bristfällig, rentav tendensiös, då den inte funnit att medlet innebär några miljöskador.
I midsomras medgav Kemikalieinspektionen på bara några dagar dispens för att sprida BTI från marken i ett mindre område i Danderyd. Medlet hämtades från det sinande lagret i Nedre Dalälven.
Mikael Oscarsson skriver att det "kan med rätta ifrågasättas om myndigheten anser det vara skillnad på folk och folk". Han fortsätter: "Det måste slutligen vara så att antingen är BTI skadligt för naturen eller inte. När BTI tydligen bedöms så ofarligt att det kan spridas nära människor i Danderyd, borde det också kunna spridas i naturskyddsområden kring Nedre Dalälven."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!