Örnbestånd hotas

I mer än 30 år har havsörnar stödutfodrats vintertid i Nedre Dalälven. Men centraliseringen av slakterinäringen gör att verksamheten inte kan fortsätta.

Heby2009-07-19 08:01
Det finns helt enkelt inte tillgång till större mängder kött, främst griskroppar, på rimligt avstånd.
I första hand unga och gamla fåglar kan under kalla perioder få svårt att på egen hand skaffa mat.
I Uppsala styckas och putsas kött, slaktningen har flyttats till Östergötland och det blir för långt att åka för att hämta örnmaten.

Tidigare har omkring fyra ton kött varje vintersäsong körts ut till åteln någonstans i nationalparken Färnebofjärden. De mindre slakterierna i regionen kan inte garantera tillgången på köttavfall. Och parkförvaltningen har inte personal som kan ta över utfodringen.
- Det är ideella krafter som svarat för att hämta köttet och transportera ut det till fåglarna. Man måste förstå att det nu blivit omöjligt för dem att fortsätta med den uppgiften, säger Inga-Britt Persson på Gröna Kunskapshuset i Östa.

Det är framför allt griskroppar som lagts ut till havsörnarna. Även andra rovfåglar besöker utfodringsplatsen.
- Samtidigt är det så att havsörnen i Sverige inte längre är en hotad art. Just utfodringen har fått stammen att växa och i dag får man säga att den är relativt stark. I naturen fungerar det så att en del fåglar inte klarar sig under besvärliga perioder, och kanske kan vi låta naturen styra nu, säger Inga-Britt Persson.
Men för henne och andra ornitologer har det varit spännande att kunna iaktta örnarna när de besöker åteln för att äta.
Även norr om Dalälven har flera utfodringsplatser stängts därför att slakterier slagit igen.
FAKTA:

På 1970-talet var havsörnen i Sverige nära att utrotas på grund av påverkan från miljögifter. Tack vare Naturskyddsföreningens arbete inom Projekt Havsörn, med giftfri mat utlagd på åtelplatser över hela landet, finns det idag 1 500 havsörnar vid den svenska kusten och insjöarna.
I Norduppland och i Nedre Dalälven finns numera ett flertal häckande par.
Havsörnen livnär sig till största delen av fisk och sjöfågel. Eftersom den ligger högst upp näringskedjan hos Östersjöns fågelfauna, påverkas den starkt av olika föroreningar som inte bryts ner i miljön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om