Föreningen för fågelskydd och naturvård vid Nedre Dalälven får ha kvar sin lilla stuga för örnfotografering och fågelskådning vid Färnebofjärdens nationalpark. Det har mark- och miljödomstolen slagit fast.
Stugan uppfördes för drygt tio år sedan med tillstånd från Heby kommun alldeles vid gränsen till nationalparken – trodde man.
– Den plats vi valde för vårt gömsle var optimal på en moränudde som går ut i myrmarken. Och enligt de gränsmarkeringar som fanns på platsen låg den på rätt sida om nationalparken, berättar Ronny Carlsson i föreningen.
Efter några år uppmärksammades förvaltningen för nationalparken på fadäsen: Stugan visade sig delvis ligga inne i nationalparken, något som inte var tillåtet. Av stugans cirka 12 kvadratmeter befann sig drygt en tredjedel, 4,5 kvadratmeter, på fel sida av gränsen. Länsstyrelsen i Uppsala län kom fram till att föreningen antingen fick flytta den 1,5 meter – eller riva den. Föreningens begäran om dispens avslogs och i våras fick man beskedet av länsstyrelsen att man hade sex månader på sig att flytta byggnaden ut ur nationalparken.
– Byggnaden används som ett gömsle och ligger nära den plats där vi under vintermånaderna utfodrar kungs- och havsörnar. Den är populär att boka för de som vill se havsörnar på nära håll och under de månader under året som vi lägger ut mat är beläggningen omkring 80–90 procent. Pengarna som föreningen får in i form av hyra använder vi till olika naturvårdsprojekt, säger Ronny Carlsson.
Föreningen överklagade länsstyrelsens beslut och i dagarna kom domen från mark- och miljödomstolen. I domen, där länsstyrelsens beslut upphävs, noterar domstolen att nationalparksförvaltningen fick kännedom om att byggnaden låg på fel sida av gränsen redan 2015 – tre år efter att den stod klar. I domen står också att ta bort byggnaden är en "alltför ingripande åtgärd i förhållande till den ringa nytta det skulle innebära."
– Vi är glada över att domstolen tagit ställning för oss. Om vi hade behövt riva byggnaden hade risken varit att vi hade tvingats upphöra med den delen av vår verksamhet, säger Ronny Carlsson.
Färnebofjärden utsågs till nationalpark 1998 och omfattar en yta på drygt 10 000 hektar vatten och mark. Områden är känt för sitt rika fågelliv med över 100 regelbundet häckande arter.