Ombyggnad av länsväg dröjer

Väg 272 mellan Östervåla och Uppsala är hårt trafikerad och flera vägavsnitt är farligt smala. Men någon lösning på problemet finns ännu inte i sikte.

Väg 272 i rusningstid på eftermiddagen, strax söder om Östervåla.

Väg 272 i rusningstid på eftermiddagen, strax söder om Östervåla.

Foto: Peter Söderlund

Heby2008-03-17 00:01
Allt hänger på hur mycket pengar regeringen avsätter i infrastrukturpropositionen, som läggs fram i september.
Väg 272 mellan Uppsala och Östervåla är smal på många håll och belastningen är hög. Varje morgon färdas pendlare från Östervåla och Harbo till Uppsala. Personbilarna ligger i tät följd och bildar karavaner. Vägen trafikeras också av tunga leveranser till Zetterbergs i Östervåla och Scandinavian Kitchen i Haga.

UL:s bussar kör mellan Östervåla och Uppsala två gånger i timmen i vardera riktningen och bussarna gör flera stopp längs med vägen. Under vintern färdas även timmerbilar på vägen så gott som dagligen.
Vägen är viktig för Heby kommun, eftersom en stor del av kommunens invånare använder den dagligen. Om vägen förbättras ökar troligtvis kommunens möjligheter att locka till sig nya invånare.
Nathalie Larsson studerar i Uppsala och åker på väg 272 flera gånger i veckan.
- Den är gropig strax söder om Östervåla och om man ska åka hem på eftermiddagen måste man starta innan fyra annars hamnar man i kö, säger hon.

Flera vägasvsnitt är farligt smala och hastighetsgränsen på 70 kilometer i timmen överskrids ofta och omkörningar är svåra eftersom möten ofta uppstår.
Kent Jansson arbetar på Scandinavian Kitchen och kör lastbil mellan Haga och Uppsala så gott som dagligen. Han tycker att vägen är för smal.
- För oss som är åkare är en hastighetshöjning poänglös. Vad som behövs är en breddning av vägen, eftersom det går trögt på 70-sträckorna. Jag möter ofta bussar och det har hänt att jag har slagit av backspeglar. Mellan halv sex och halv åtta på morgnarna möter jag ofta pärlband av bilar och det är ingen bilist som håller 70 kilometer i timmen, säger han.
- Det behövs även bussfickor vid hållplatserna som bussarna får plats i och folk springer över vägen för att hinna med bussen och de människor som går längs vägen har de ingen vägren att gå i, säger han.

Regionförbundet, som representerar länets kommuner och landstinget, har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en plan för vägförbättringar i länet. Men det dröjer troligtvis flera år innan förbättringarna genomförs. Vägverket ser för tillfället över hastighetsgränserna på vägen och förändringar är att vänta nästa år.
Hur mycket pengar regeringen avsätter för infrastruktursatsningar i landet är ännu inte klart, utan läggs fram i samband med att finansminister Anders Borg i september promenerar från finansdepartementet till riksdagens plenisal med budgetpropositionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om