Om några år blir det andra gubbar
En liter Pegasus? Eller en liter Zephyr, Polka eller Hanoi? Det handlar inte om potatis utan om jordgubbar. Säsongen går mot sitt slut men kanske lika bra att lära sig namnen på de olika sorterna.
Ingrid Kallin. Heby, säljer jordgubbar på torget i Sala.
Foto: Peo Österholm
- Det är pegasus vi säljer just nu, säger Ingrid Kallin, jordgubbsoldare från Heby som säljer på torget i Sala. Den är senare och går därför mycket nu.
Det dåliga vädret i södra Sverige har gynnat Upplands jordgubbsodlare. När de sydsvenska jordgubbarna aldrig kom ut på marknaden har priserna här varit stabilare. Odlarna har fått ut mer ekonomiskt.
När Upplands gubbproducenter summer säsongen kan de konstatera att det priskrig som brukar bryta ut i början på sommaren uteblev. Man har kunnat hålla ett pris på 20-25 kronor per liter mot 15-20 som blir fallet när trycket från södra Sverige ligger på.
- Det har försvunnit bär från marknaden, det har påverkat oss positivt, säger Fredrik Hörenius som odlar 10-13 hektar jordgubbar i Ulva.
Samtidigt har vädret i Uppland varit mycket gynnsamt för jordgubbar - lite regn, omväxlande sol och moln.
- Det har varit så lite regn att vi till och med fått vattna ganska mycket, säger Gustav Olsson, jordgubbsodlare i Fredrikslund i strax söder om Uppsala.
- Vi är nödja, säger Stefan Kallin i Backa norr om Heby. Det har varit lagom med allt.
Kunden frågar oftast om bären är svenska eller utländska, oftast belgiska. Men jorgubbsoldarna oldlaer flera olikam sorter, som oftast är helt okända för kunden. Men så småningom, kanske redan nästa år, kan odlarna komma att upplysa om vilken sort som finns i kartongerna. Corona, zephyr, bounty eller polka är mycket söta och storväxta, helt klart de mest efterfrågade. Den söta smaken saknas i bär nerifrån kontinenten eftersom sötman beror på vårens frostnätter, som ökar sötman.
- Söta bär är den enda konkurrensfördelen vi har här på våra breddgrader, säger Gustav Olsson. Särskilt polka är stor och röd, liksom corona. Coronan har dock nackdelen att den är mögelkänslig och kräver bekämpning, ofta flera gånger.
Annars är Hanoi den kanske vanligaste gubben. Den är mera syrlig och kraftig i smaken, stundtals direkt sur men den efterfrågas mycket av butikerna eftersom hållbarheten är längre. Pegasus är en annan mycket syrlig gubbe.
De belgiska gubbar som säljs är mestadels av sorten elsanta. Den är mycket gångbar på marknaden eftersom den är tålig, inte minst mot sjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!