Arrangör var föreningen Lövstaölets vänner och det var publiken som röstade fram vinnaren i klasserna lager och ale.
Men det var inte tävlingsmomentet som var det viktigaste för de 23 deltagarna från Uppland, Hälsingland, Stockholm och flera platser i landet.
– Det viktigaste är folk får en möjlighet att känna skillnaden på öl och öl, bli mera kunniga helt enkelt, säger Leif Östlund i Leufstaölets vänner.
Eftersom det är en ideell förening som står bakom ölsmakningen får det inte förekomma inträde , öl får inte säljas och den måste konsumeras inom ett avgränsat område, i går i en del av herrgårdens orangeri samt vid bord utomhus inom ett tydligt avgränsat område.
Men det kostar att finansiera en öldag och de som vill köper ett specialdesignat ölglas som de använder när de går mellanborden och smuttar.
– De är mycket regler förbundet med alkohol i det här landet, och vi följer dem naturligtvis. Även de som kommer hit med en egen plastmugg får smaka, säger bryggmästare Leif Östlund.
Han är också ordförande i styrelsen för Leufstabruk mikrobryggeri AB, en liten aktör på marknaden som i fjol sålde 15 kubik av sina sorter belgisk blond, Amerikan PA samt Indian PA (Pale Ale).
– I år siktar de på 20 kubik. Vi har skaffat en konisk bryggtank som gör det möjligt för oss att också ta fram lageröl, säger Leif Östlund. Men Systembolaget, som har alkoholmonopolet, har aviserat ändrade regler som skulle försvåra och fördyra för mikrobryggerierna att saluföra sina sorter i systembutikerna.
– Det har med rätta blivit protester, vi får se hur frågan slutligen hanteras. Jag tycker man skall se på hur det funkar i Finland i stället, där har man gårdsförsäljning till och med och det tycker jag kan införas här hemma också, säger Sven Östlund, Leifs tvillingbror och ordförande i föreningen Leufstaölets vänner.
Sven Eriksson, medlem i föreningen och ivrig hemmabryggare med flera bryggarkurser bakom sig, säger att det är en konst att smaka öl.
– Man skall ta små klunkar. Tar man i stället en stor uppfattar man inte alla smaknyanser. det är också viktigt at andas mellan varje liten provsmak. Det är i utandingen som man får fram de finaste smakämnena i munnen.
För de riktiga ölnördarna handlar det också om hur man tillsatt smakämnena och hur ölet jäst.