Ola vill se en positiv skolmiljö

I slutet av den här månaden tillträder 33-åriga Uppsalabon Ola Gustafsson tjänsten som ny rektor för årskurs sju till nio vid Östervåla skola.

Östervåla skolas nya rektor Ola Gustafsson visade upp sig vid onsdagens föräldramöte.

Östervåla skolas nya rektor Ola Gustafsson visade upp sig vid onsdagens föräldramöte.

Foto: Johan Eriksson

Heby2008-09-05 22:05
- Jag är gift, har ett barn på 1,5 år, är politiskt och idrottsligt intresserad och engagerar mig gärna i samhällsfrågor. Fritiden spenderar jag helst i sommarhuset utanför Enköping och ser gärna Sirius hemmamatcher på Studan, säger nya Östervålarektorn Ola Gustafsson då han ska beskriva sig själv med några ord.
Själv fick han upp ögonen för skolans värld då han vikarierade vid en grundskola i början av 2000-talet. Efter lärarstudier har han de senaste fyra åren arbetat som gymnasielärare. I bagaget har han också universitetsstudier i statsvetenskap och en akademisk skolledarutbildning.
- Just den utbildningen var en av faktorerna som vägde över till Olas fördel då vi tittade på de sökande som var ganska många. Vi tror att Ola är rätt person att strukturera upp arbetet med sikte på att bland annat höja studieresultaten hos Östervålaeleverna, säger Peter Lund, skolchef vid Heby kommun.
Ola Gustafsson lockades bland annat av en fungerande organisation och ett gott första intryck av Östervåla skola.
- Jag upplever att här finns bra utvecklingsmöjligheter. Sedan är det också spännande med de nya lokalerna som är på gång, säger han.

Det första han ska göra då han börjar på allvar 29 september är att sätta sig in i verksamheten, lära känna medarbetarna och lägga upp riktlinjerna inför framtiden.
- Att skapa en bra arbetsmiljö för både personal och elever ser jag som grundläggande. Jag tror också mycket på ett närmare samarbete med gymnasieskolorna, att föra yrkeslivet närmare eleverna. Generellt är det viktigt att skapa en positiv känsla kring skola och lärande, säger han.
När det gäller rent konkreta åtgärder för att höja studieresultaten ser han inga genvägar.
- Att öka intresset för både allmän läsning och läxläsning är en viktig bit men mycket handlar om att skapa en stimulerande miljö. Det här är stora utmaningar, men själv ser jag fram emot att få vara en del i det här arbetet, säger Ola Gustafsson som redan på onsdagskvällen visade upp sig vid ett föräldramöte vid Östervåla skola.
FAKTA
Namn: Ola Gustafsson.
Aktuell: Tillträder rektorstjänst vid Östervåla skola 29 september.
Ålder: 33 år.
Bor: I centrala Uppsala.
Familj: Fru och ett barn på 1,5 år.
Bakgrund: Lärarstudier i samhällskunskap, historia och ekonomi. Universitetsstudier i statskunskap och skolledning. Har senaste fyra åren arbetat som ämneslärare och programansvarig vid Rudbeckianska gymnasiet i Västerås och Vilundagymnasiet i Upplands-Väsby.
Fritidsintressen: Är politiskt intresserad, ser gärna på liveidrott och tillbringar mycket tid vid sommarstället utanför Enköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om