Ökat intresse för nattpatrull

Intresset för att starta en natt­patrull i Heby kommun växer sig allt starkare. I veckan var frågan uppe i verksamhetsnämnden, och många politiker var positiva. Däribland nämndens ordförande Carl-Ove Ernlund (c) .

Heby2005-10-07 00:00
— Jag är positiv och tror på idén. Förslaget innebär att fler bereds möjlighet att bo kvar hemma under bra förutsättningar, samtidigt som kommunen kanske kan mins­ka antalet vårdplatser.
Förslaget, som ursprungligen kommer från Ulla Odhner (s) och Ingmarie Engman (s), har utretts av kommunen. Den visar att hemtjänstservice nattetid i dag genomförs med hjälp av personal från särskilda boenden.
"Det är inte tillfredsställande eftersom det leder till en lägre bemanning, vilket är otryggt både för boende och personal", står det i rapporten.

Fler insatser i norra delen
Om planerade insatser och utryckningar till följd av trygghetslarm räknas har personal i den södra kommundelen gjort i genomsnitt 1,27 insatser per dygn sista halv­året. Motsvarande siffror för den norra kommundelen är 1,48 insatser per dygn.
Dagens utryckningsfrekvens försvarar inte en patrull på sex undersköterskor till en extra kostnad av 1,5 miljoner kronor.
Det anser Maria Johansson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska och gjort utvärderingen.
— Men å andra sidan har vi inte gått ut och sålt in idén, säger Maria Johansson.
Verksamhetsnämnden beslutade att utöka beredningstiden.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om