Satsningen är den senaste inriktningen i polisens medborgarlöfte, som handlar om att polisen ska jobba mer inriktat mot det som medborgarna anser är problem. Från oktober till och med december har polisen ett ökat fokus både på kontroller och förebyggande information till unga förare.
– Det klagas ganska mycket på störande körning på allmänna vägar i bostadsområden. Om tio personer hör av sig till mig gäller nio av samtalen trafik och oftast hur fordon framförs, säger Jörgen Wilestedt, kommunpolis i Heby.
Är det just de yngre förarna som det gäller då?
– Det beror lite på område, men i tätorterna är en stor andel A-traktorer. Det är inte bara beteendet i trafiken det handlar om utan också att man till exempel ställer sig på torg och drar upp musiken. Men det är inte yngre generellt som är problemet, det är på individnivå.
Jörgen Wilestedt är noga med att betona att de flesta sköter sig väldigt bra.
– Det handlar lika mycket om att uppmuntra bra beteenden som att rapportera felbeteenden. Det är en minoritet som missköter sig, men om inte de personerna får en påföljd ökar problematiken.
Flera ungdomar som UNT pratat med upplever att polisen inte stannar dem av en vettig anledning, som att de inte blinkar till exempel?
– Vissa poliser har förordnande om att göra en flygande inspektion, som är en grundlig inspektion av ett fordon och kan leda till att man måste inställa sig på besiktning. Jag tror att det är det som ungdomarna reagerar på, att man gör en sådan inspektion.
De säger också att det känns som att polisen letar fel, även när de stannar en laglig epatraktor?
– Jag förstår att det kan kännas så, men polisen vet inte om det är en laglig epa utan måste undersöka den. Sedan är det troligare att vi stoppar fordon som har ett uppenbart fel.
Jörgen Wilestedt tillägger att majoriteten av bilarna som kontrolleras under den här perioden fortfarande är vanliga personbilar.
Ungdomarna som UNT pratat med säger också att de tycker att polisen fokuserar på fel saker, och att de borde jaga knark i stället för epatraktorer.
– Det jobbar vi med precis varje dag. Den största delen av ett vanligt arbetspass handlar inte om A-traktorer. Men även det är viktigt, de som sitter i de fordonen är våra barn och ungdomar och det handlar om att ingen av dem eller någon annan trafikant ska råka illa ut, säger Jörgen Wilestedt.