Med startskott på midsommarafton är nu festivalarrangemanget Fest-i-Heby inne på sin finalhelg. Loppmarknader, gårdsförsäljning, hundaktiviteter och konserter har varit några av programpunkterna under festivalens tio dagar.
– I det tryckta programmet omnämns cirka 140 aktiviteter. Fler har anslutit sig senare och i den digitala versionen finns betydligt fler, säger Kerstin Gauffin, landsbygdsstrateg och festivalgeneral.
Hon befinner sig för tillfället på Skogsvallen i Östervåla och samtalar med parkchefen Mats Ellnebrant om helgens kommande konsert med den svenska gruppen Johnossi.
Den som inte känner till Östervåla och passerar på väg 272 kan föga ana att bakom grindarna och uppe vid det gula huset ligger ett litet museum där väggarna täcks av vinylomslag och konsertaffischer på Sveriges artistelit och även internationella storheter. Här återfinns namn som Ted Gärdestad, Magnus Uggla, Lill-Babs, Jerry Williams, Status Quo och Simon and Garfunkel. Även Abba uppträdde här en gång innan de blev kända som "gruppen Abba".
– Alla som sitter på väggarna har uppträtt på Skogsvallen, säger Mats Ellnebrant, som är parkchef.
Skogsvallen ägs av föreningen Östervåla IF, med fem undersektioner där festsektionen är en av dem. Det är kommunen som projektleder Fest-i-Heby, men evenemanget är ett samarbete mellan privatpersoner, företagare och föreningsliv, där föreningar står för 50 procent av aktiviteterna, företagare drygt 30 procent och privatpersoner cirka 10 procent.
Några kilometer bort, ute på landet i Östervåla, ligger Loppisladan. Solen letar sig in genom de glest placerade bräderna på väggen. Här kan besökare fynda bland diverse föremål från förr och nu. Gårdshunden Sasha kommer fram och hälsar, tätt följd av den grårandiga katten Sockan.
Bosse och Marie Ring, far och dotter, driver Loppisladan tillsammans med tre andra familjer och grannar. Marie har även en liten gårdsbutik i anslutning där hon säljer svenskproducerad mathantverk och porslin. Bosse och Marie har bott i Östervåla i drygt tre år. Båda hade tidigare varsin villa i Vallentuna, men tillvaron kändes inte tillfredsställande. De bestämde sig för att sälja villorna och köpa en hästgård tillsammans.
– Jag jobbade i Stockholm och ville sluta att pendla, berättar Marie, som idag driver gårdsbutiken på 50 procent och kombinerar det med ett annat jobb.
I ladan visar Bosse en nyhet för i år.
– Förra året var det många som undrade om vi inte hade en gubbhörna. Så i år har vi inrett en sådan, säger han och visar verktyg, motorcykeldelar och trädgårdsredskap i olika prisklasser som samsas på hyllorna.
Närapå 50 aktiviteter finns på schemat varje dag under festivalen. På Västerlövsta hembygdsgård får barn lära sig hur man handskas med verktyg som kniv, såg och yxa, samt prova på luffarslöjd, samtidigt som besökare från när och fjärran trängs på flaken i Gårdsjö älgpark för att se de stora och små älgarna som charmar hatten av vem som helst.
– Det är en utmaning att nå ut med informationen om alla aktiviteter i det mediebrus som finns i dag, säger Kerstin Gauffin.
Hon tillträdde i sin roll för drygt tre månader sedan och ser hur viktig festivalen är ur ett socialt och turistekonomiskt perspektiv, men även behovet av förnyelse.
– Vi behöver fundera på hur vi kan utveckla Fest i Heby i framtiden.