Oenighet om valfrihet

En skola i världsklass, bättre miljömedvetenhet och valfrihet för pensionärer var några av de ämnen som flera politiker ville trycka på vid tisdagskvällens fullmäktige i Heby. Men just definitionen av ordet valfrihet skapade oenighet kring kommunens mål 2012.

Heby2011-04-19 21:50

Under diskussionen kring kommunens inriktningsmål år 2012 vid kommunfullmäktige i går kväll ville flera politiker lyfta fram frågor som rörde respektive beredningar. Bland andra Margaretha Gadde Jennische (M) som betonade äldres rätt till valfrihet att påverka sin vardag. Därefter tackade Sören Johansson (KD) för att kommunen så tydligt skildrar att medborgarna har rätt till valfrihet.

Carina Schön (S) yrkade i stället på att ordet valfrihet borde strykas eftersom hon anser ordet vara laddat och att det har olika betydelse för olika partier.
Marie Wilén (C) besvarade detta med att det skett förändringar i samhället sedan 1970-talet och att ordet inte längre har samma betydelse som det tidigare haft, utan att valfrihet nu redan finns i samhället. Hon fick medhåll från Tomas Bergström (FP) som menade att ordet inte alls är värdeladdat och att det är helt ointressant vem som driver till exempel en skola. Något som Bengt Löfling (V) reagerade mot.
– För mig har det jättestor betydelse vem som driver skolor. Om Tomas Bergström fick bestämma fanns det väl inga kommunala skolor alls, och då skulle det ju heller inte finnas någon valfrihet.

Andra kommunfullmäktigeledamöter riktade fokus mot miljöfrågor, trygghet inom flera olika områden, turism, barnomsorg och pensionsfrågor. Rose Marie Isaksson (S) och Tomas Bergström (FP) var överens om att kommunens skolor ska vara bland landets bästa. Men när inriktningsmålen till slut antogs av fullmäktige reserverade sig flera ur oppositionen mot beslutet.
Redan i debatten kring inriktningsmålen tyckte Kurt Rikard Lindgren (LP) att det fattades ett mål som borde fokusera på att ta itu med kommunens långsiktiga ekonomi. Och när årsredovisningen sedan var uppe på dagordningen, och Carina Schön (S) konstaterat att kommunens resultat för 2010 är två miljoner kronor sämre än budget (till stor del på grund av ett underskott på totalt 13,1 miljoner kronor i sociala nämnden), intog Kurt Rikard Lindgren återigen talarstolen.
– Vad är det här för något? Allt indikerar att kommunen har stått stilla sedan 1970-talet. Jag efterlyser ledarskap, jag har läst samma årsredovisningar de senaste 20 åren och jag vill slippa det!
Han avslutade dock med att ställa sig bakom redovisningen, vilket lockade till skratt bland de övriga ledamöterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!