Nyutkommet - en skiva inspelad 1912
Född 1841. Men har nyligen utkommit på CD. Jan Bohlin i Harbo håller ömt om nyckelharpan. Farfars far, Johan Bohlin, spelade in en grammofonskiva på den 1912.
Unika inspelningar
Så nu finns unika inspelningar med far och son Jan och August på CD. Det är inte varje dag det kommer ut CD med musiker födda på Karl XIV Johans tid.. Men hur kan då denna harpa vara med på skivan om den tillverkades först 1925? Jo, August Bohlin, som efter faderns död var en mycket anlitad spelman, inte minst på Skansen på 20-talet, retades av fiolspelmännen där för att han inte kunde hänga med i deras tonarter.
Gamla tiders nyckelharpor kunde bara spelas i C-dur. Farfar August kom då på idén att bygga en kromatisk nyckelharpa, dvs en som går att spela i alla tonarter. Men han byggde inte en helt ny utan byggde om sin fars, Johans, gammelharpa som han använde vid inspelningen 1912. Sedan byggde August flera kromatiska nyckelharpor, alltså före Eric Sahlström som ibland felaktigt nämns som den förste.
Oanvänd skiva
Hur den grammofoninspelningen kom till år 1912 är också en historia. Farfar och farfars far var mycket kända spelmän för ett sekel sedan. Riksspelman blev August 1910 då Anders Zorn bjöd in den första riksspelmansstämman i Stockholm. De båda togs två år senare till en studio i Stockholm och fick spela in en skiva på märket Odéon. Men gamla 78:or, "stenkakor" har en tendens att gå sönder. Jan Bohlin hade själv inga. Två inbitna samlare av 78:or hörde på 90-talet av sig till Jan och sade att de hade en del skivor kvar med far och farfar.
- Det ringde en samlare som jag aldrig pratat med och berättade om en oanvänd skiva han kommit över på en auktion, berättar Jan. Jag lyssnade på den i telefon. Jag hade aldrig haft denna skiva.
Lyser genom raspet
Några inspelningar från samma tid med August fanns dock på vinylskivor och för ett par år sedan föreslog ett skivbolag i Stockholm, Tongång, att man skulle ge ut inspelningarna. Den tekniska kvalitén är förstås inte den bästa. Men farfar Augusts lysande spel lyser igenom raspet. Han spelade vid denna tid fiol. Nyckelharpa började han med senare, efter Jans död 1916.
August Bohlin bodde på flera ställen i Uppland men under många år i Harbo, dit sonsonen Jan flyttade från Uppsala för några år sedan. August dog 1949, fyra år innan Jan föddes. Han fick aldrig träffa sin berömde farfar men förvaltar hans spelmansarv, bland annat i ensemblen Bohlins Barnbarn, där Jan förstås är det enda biologiska barnbarnet. De övriga musikaliska barnbarn. Släkten Bohlin är en av Upplands verkliga spelmanssläkter med anor tillbaka till 1700-talet. Bohlinlåtar är lika självklara för uppländska spelmän som Sahlströmarnas, Viksta-Lasses och Byss-Kalles.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!